Έκτακτη συνάντηση Τουσκ-Μέι στη Σουηδία για το Brexit

Έκτακτη συνάντηση Τουσκ-Μέι στη Σουηδία για το Brexit

Επαφές σε κεντρικό επίπεδο για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το brexit θα έχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Σουηδία, στο περιθώριο Συνόδου για κοινωνικά θέματα.

Σύμφωνα με τις διαρροές ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να μεταφέρει ένα ακόμη σκληρό μήνυμα στην Τερέζα Μέι, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά αδύναμη θέση εσωτερικά και αντιμετωπίζει εσωκοματική αμφισβήτηση.

Ο κ. Τουσκ τροποποίησε το πρόγραμμά του (θα βρίσκεται στο Γκέτεμποργκ για μια σύνοδο της Ε.Ε. για κοινωνικά θέματα) προκειμένου να συναντηθεί με την κ. Μέι στις 12.30 τοπική ώρα, για να συζητήσουν για το Brexit, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του με μήνυμα στο Twitter.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η συνάντηση έχει ως στόχο να ενημερωθεί η κ. Μέι για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για το Brexit από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., οι υπόλοιπες 27 χώρες προχώρησαν σε χειρονομία καλής θέλησης απέναντι στο Λονδίνο, καθώς δέχτηκαν να ξεκινήσουν «εσωτερικές προετοιμασίες» για τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει και θα αφορά τις εμπορικές σχέσεις των Βρυξελλών με τη Μ. Βρετανία. Προειδοποίησαν όμως ότι αυτή η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων δεν θα αρχίσει παρά μόνο αφού καταγραφεί «σημαντική πρόοδος» στα τρία βασικά θέματα: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων μεταναστών στη Μ. Βρετανία, τα σύνορα με την Ιρλανδία και, κυρίως, το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο στην Ε.Ε.

«Ο Τουσκ θα ενημερώσει τη Μέι ότι ένα τέτοιο θετικό σενάριο δεν έχει επιτευχθεί, ότι θα χρειαστεί ακόμη δουλειά και ότι ο χρόνος πιέζει. Και θα ρωτήσει τη Μέι πώς σκοπεύει να προχωρήσει η Βρετανία σε αυτά τα τρία βασικά ζητήματα της πρώτης φάσης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή.

Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου οι «27» θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των συνομιλιών.