Σκόπια: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξαναζεσταίνει το ονοματολογικό

Σκόπια: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξαναζεσταίνει το ονοματολογικό

Να κρατήσουν το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ στο προσκήνιο της επικαιρότητας επιχειρούν με δηλώσεις του ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Σκοπίων μετά την αναβολή της τριμερούς συνάντησης υπό τον Μάθιου Νίμιτς που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 20-21 Νοεμβρίου.

Διαφήμιση

Η συνάντηση που αποκαλύφθηκε μετά από δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ χθες, αναβλήθηκε μερικές ώρες αργότερα, σύμφωνα με διαρροές, αλλά χωρίς να ανακοινωθεί ο λόγος, ενώ δίδεται η αίσθηση ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Μετά από αυτή την εμπλοκή, τη σκυτάλη παίρνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος με δηλώσεις του επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο με θετικό τρόπο κάνοντας λόγο για

«Χρυσό παράθυρο ευκαιρίας»

για λύση του ζητήματος της ονομασίας.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η συμφωνία έκλεισε, ο Τσίπρας ενημερώνει Παυλόπουλο-πολιτικούς αρχηγούς (upd)

Και αυτό, καθώς, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «TV21», το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, αλλά και την ΕΕ.

«Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα υπάρξει λύση, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και εργαζόμαστε για να υπάρξει λύση. Πιστεύουμε ότι οι περιστάσεις είναι τέτοιες, η στάση των δύο χωρών προς τη σοβαρότητα του προβλήματος είναι τέτοια, ώστε υπάρχουν προϋποθέσεις για τη λύση αυτού του προβλήματος. Περιμένουμε την πρόταση του κύριου Νίμιτς, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε επί της ουσίας και να βρούμε λύση. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το 2018, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα εισέλθουμε στον φαύλο κύκλο της ανακύκλωσης των κρίσεων, που είχαμε τα τελευταία 25 χρόνια»

δήλωσε ο Οσμάνι.

Διαβάστε  Κοντά σε λύση το Σκοπιανό, λέει ο Ζάεφ

Την επόμενη Τετάρτη, ο Οσμάνι θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο θα συζητήσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Διαφήμιση