Η περιοχή της Μάνδρας επηρεάστηκε από καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 15/11. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρόλο που λειτουργεί ένα δίκτυο 350 σταθμών σε όλη την Ελλάδα, δυστυχώς δεν διαθέτει σταθμό στην περιοχή.
Ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων έδειξε μια ανατροφοδότηση καταιγίδων στην περιοχή κατά το χρονικό διάστημα από τις 0300 ως 0700 (τοπική ώρα), διαδικασία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει συνεχή βροχόπτωση σε μια περιορισμένη περιοχή, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε ξαφνική πλημμύρα, με τις καταστροφικές συνέπειες που διαπιστώσαμε. Επίσης, σημειώνεται ότι η περιοχή είχε δεχτεί βροχές τις δύο προηγούμενες ημέρες (Δευτέρα 13/11 και Τρίτη 14/11, 35mm στην Ελευσίνα, 35mm στα Βίλια, 22mm στους Αγ. Θεοδώρους). Οι κοντινοί μας σταθμοί στο διάστημα από 0300 ως 0700 της Τετάρτης 15/11, κατέγραψαν σχετικά χαμηλά ύψη βροχής: 12 χιλιοστά στους Αγίους Θεοδώρους (δυτικά), 25 χιλιοστά στα Βίλια (βόρεια) και ελάχιστη βροχή στην Ελευσίνα (ανατολικά). Το γεγονός αυτό συνηγορεί για την τοπικότητα του φαινομένου, με το πιο πιθανό σενάριο, ο κύριος όγκος βροχής να έπεσε στους ορεινούς όγκους βόρεια της περιοχής που επλήγη όπου και λόγω των βροχών των δύο προηγουμένων ημερών ενδεχομένως οδήγησαν σε κορεσμό του εδάφους.
Στο χάρτη που ακολουθεί δίνονται οι θέσεις όπου εντοπίστηκαν τα θύματα σύμφωνα με τις αναφορές στα ΜΜΕ (κόκκινοι κύκλοι). Στον ίδιο χάρτη με μπλέ γραμμές απεικονίζονται οι περιοχές που λόγω αναγλύφου συγκεντρώνονται τα επιφανειακά νερά. Όπως φαίνεται στο χάρτη τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται κατά μήκος των γραμμών ρύσεων των υδάτων. Παρότι δεν γνωρίζουμε την κατάσταση των ρεμάτων της περιοχής, θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσον υπήρχε δυνατότητα ή εμποδισμός λόγω παρεμβάσεων της ροής των ομβρίων.
ΠΗΓΗ: Meteo