Εκρηκτική αύξηση κερδών του Μυτιληναίου

Εκρηκτική αύξηση κερδών του Μυτιληναίου

Καρπούς από την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης, δικαστικές νίκες και τη βελτίωση της αγοράς δρέπει ο Μυτιληναίος, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 9μηνου, στα οποία καταγράφεται αφενός μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας και αφετέρου σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών και των περιθωρίων κέρδους τόσο σε λειτουργικό όσο και σε συγκεντρωτικό επίπεδο. Οι επιδόσεις μάλιστα είναι τέτοιες που επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε υπέρβαση των στόχων για το σύνολο του έτους.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις της μητρικής ο κύκλος εργασιών σημείωσε σημαντική αύξηση 23,9%, ανερχόμενος στα 1,12 δισ., ενώ τα EBITDA βελτιώθηκαν κατά 76,3% στα 226,1 εκατ. Ενθαρρυντική είναι και η εικόνα από το bottom line του ομίλου, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή εκτοξεύθηκαν στα 0,861 έναντι 0,142€. Ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένη στο 9μηνο ανήλθε στα 1,120,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 23,9%,

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο επιδίκασε στον Μυτιληναίο αποζημίωση 21 εκατ. ευρώ για την υπόθεση του RTB BOR, ποσό που αν και αποτελεί εφάπαξ ενίσχυση, εν τούτοις προσμετράται και βελτιώνει την εικόνα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Μυτιληναίος δίνει εκτός δικτύου ενέργεια σε τέσσερα πανεπιστήμια της Νιγηρίας

 

(εκ. €)9M20179M2016Δ %
Κύκλος Εργασιών1,120.5904.523.9%
EBITDA226.1128.376.3%
Καθαρά Κέρδη μετά από φόρους και δικ. μειοψηφίας123.116.6641.6%
Κέρδη ανά μετοχή0.8610.142506.8%
Περιθώρια (%)Δ(bps)
EBITDA20.2%14.2%599
Καθαρά Κέρδη μετά από φόρους και δικ. Μειοψηφίας11.0%1.8%915

 

Τομέας Μεταλλουργίας

Στις αρχές Νοεμβρίου οι τιμές της αλουμίνας σημειώνουν σημαντική άνοδο της τάξης του 50% σε σχέση με τις τιμές στα τέλη του Α΄ εξαμήνου 2017 ξεπερνώντας τα $450/τν., οδηγώντας σε αύξηση και τις τιμές του αλουμινίου στο LME κατά 14% στα $2,185/τν.. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της παραγωγής της Κίνας που προβλέπει την περικοπή κατά 30% της παραγωγής των χυτηρίων αλουμινίου και των διυλιστηρίων αλουμίνας κατά τη χειμερινή περίοδο και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά τα επίπεδα τιμών και το 2018.
Τομέας Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου

Διαβάστε  Βάρος στην ενέργεια δίνει ο Μυτιληναίος, βλέπει κινεζική απειλή στα μέταλλα

Στο εννεάμηνο του έτους ο Μυτιληναίος συνέχισε να ενισχύει σημαντικά την παρουσία του τόσο στην χονδρική όσο και στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η εταιρία κατέλαβε την 1η θέση ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές με ποσοστό 3,86% το οποίο είναι αυξημένο κατά 30,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Παράλληλα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των θερμικών μονάδων της Εταιρείας αυξήθηκε κατά 17%, στις 3,45 TWh στο εννεάμηνο του έτους, που αντιστοιχεί στο 10,1% της εγχώριας παραγωγής.
Η προώθηση της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς, σε συνδυασμό με την υψηλή αποδοτικότητα των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της Εταιρείας τόσο στην παραγωγή, όσο και στην λιανική αγορά ενέργειας.

Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών

Η ανάληψη της νέας σύμβασης του έργου BRIDGE POWER ύψους $363 εκατ. που αφορά στην κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία ενός ενεργειακού έργου fast- track 200MW με καύσιμα υγραέριο (LPG), φυσικό αέριο και diesel, στην Γκάνα υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Υποσαχάριας Αφρικής.

Διαβάστε  Φωτοβολταϊκά στη Μεγάλη Βρετανία πούλησε η ΜΕΤΚΑ

Αναφορικά με τις προοπτικές του τομέα, η συμφωνία της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με τη Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο αυξάνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατά $400 εκατ. και αναμένεται να ενισχύσει τις επιδόσεις της Εταιρείας το επόμενο διάστημα. Το έργο αφορά την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης, συνολικής ισχύος που υπερβαίνει τα 650MW

Διαφήμιση