Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε: Μάχη για τη διαδοχή Μουγκάμπε

Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε: Μάχη για τη διαδοχή Μουγκάμπε

Στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ζιμπάμπουε, με άρματα μάχης να έχουν κλείσει τους δρόμους και το στρατό να έχει θέσει υπό κράτηση κυβερνητικούς αξιωματούχους, αν και επισήμως αρνείται ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο και διακηρύσσει ότι ο 93χρονος πρόεδρος Μουγκάμπε είναι καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με τα όσα γίνει μέχρι τώρα γνωστά, στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε. Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια “στοχευμένη” επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση “κακοποιών στοιχείων” στο περιβάλλον και της κυβέρνησης του 93χρονου Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΜΕ ανακοινωθέν που εξέδωσε ο στρατός εγγυάται την ασφάλεια του προέδρου και της οικογένειάς του και διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις του στοχεύουν στην κάθαρση του κύκλου του 93χρονου προέδρου Μουγκάμπε, από εγκληματίες, οι οποίοι συνεχίζουν τη δράση τους.

Διαφήμιση

Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το πραξικόπημα ακολουθεί την απόφαση του προέδρου να καρατομήσει τον αντιπρόεδρο και πρώην στρατηγό των απελευθερωτικών δυνάμεων, καθώς κλιμακώνεται η κούρσα διαδοχής του 93χρομου Μουγκάμπε, του μόνου ηγέτη που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την απελευθέρωση από τη Βρετανία τη δεκαετία του 1980.

Ο πρόεδρος Μουγκάμπε επιχειρεί να περάσει το δακτυλίδι της διαδοχής στη σύζυγό του και πρώην δακτυλογράφο της κυβέρνησης, ενώ ο στρατός επιθυμεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος.

Μέτρα για την προστασία των πολιτών τους λαμβάνουν ΗΠΑ και Βρετανία απευθύνοντας προειδοποίηση για την παραμονή στα σπίτια τους σε πρώτη φάση, ενώ επεξεργάζονται σχέδια εκκένωσης αν η κατάσταση εκτραχυνθεί.

Η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί τη βάση της σύγκρουσης.

Υπό κράτηση ο ΥΠΟΙΚ

Ο στρατός μάλιστα έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο, λίγες ώρες αφότου κατέλαβε την εξουσία για να ξεριζώσει τα “κακοποιά στοιχεία” στο περιβάλλον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε που όπως υποστηρίζει προκαλούν τα κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης “G40” στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.
Νωρίτερα, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα—με το οποίο στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας…—και διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι “σώος και αβλαβής”.

Ο στρατηγός ο οποίος έκανε το διάγγελμα είπε πως η “ομαλότητα” θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την “αποστολή” τους.

Διαφήμιση