Μια ακόμη κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγοντας την πόρτα στην Αλβανία, επιδεικνύοντας ισχυρή βούληση να ανοίξει νέο ενταξιακό κύκλο με επίκεντρο τα Βαλκάνια, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει και ξεκάθαρη γεωπολιτική θέση απέναντι στη Ρωσία, δρώντας αποτρεπτικά στην ανάδειξη ενός ακόμη μετώπου αντιπαράθεσης με το NATO.
Το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, με απόφασή του μετά τη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου, ανοίγει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, επιδοκιμάζοντας την πρόοδο και εισηγούμενο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η ανακοίνωση αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία καθώς εκτός από την πόρτα της ΕΕ ανοίγει και τα ευρωπαϊκά ταμεία, δίνοντας στην Αλβανία πρόσβαση σε προενταξιακή χρηματοδότηση αρκετών εκατομμυρίων, κεφάλαια τα οποία μπορούν να απογειώσουν την οικονομία της χώρας.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η εισήγηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ευαίσθητη για τα Βαλκάνια περίοδο καθώς το μέτωπο NATO-Ρωσίας διευρύνεται. Αν και η πλάστιγγα στην περιοχή φαίνεται να γέρνει στην πλευρά της Δύσης, εν τούτοις η Μόσχα θεωρείται βέβαιο ότι έχει ακόμα αρκετά χαρτιά να παίξει και θα συνεχίσει να αποτελεί μια ισχυρή αντίρροπη δύναμη για την κονιορτοποιημένη και πάντα εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων.
Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την έκθεση της Επιτροπής του 2016, για την Αλβανία, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα είχε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων ένταξης και συνολικά.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η χώρα επέδειξε σταθερή πρόοδο στους πέντε βασικούς άξονες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση του της δικαιοσύνης και ειδικότερα στην επαναξιολόγηση των δικαστών και των εισαγγελέων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ανακοινωθέν το Συμβούλιο:
συνέστησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Επειδή η Αλβανία σημείωσε σημαντική πρόσθετη πρόοδο.
Μεταξύ άλλων το Συμβούλιο, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των διεθνών παρατηρητών υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ χαιρέτισε επίσης τα περαιτέρω βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στον αγώνα κατά της καλλιέργειας κάνναβης.
Αίσθηση προκαλεί ωστόσο, η διατύπωση
Επιπλέον, το Συμβούλιο σημείωσε θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης του νόμου-πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.
καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν απευθύνει διαβήματα διαμαρτυρίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα διεθνή φόρα, ιδιαίτερα μετά την προσπάθεια ανατροπής του statuts quo και απαλλοτρίωσης περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα.
Ωστόσο, η συνεδρίαση του συμβουλίου και η ανακοίνωση ακολουθούν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας στην Κρήτη και το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, επιβεβαιώνοντας τη βούληση για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας.
Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η Αλβανία διατήρησε σταθερό ρυθμό στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια διοίκηση και χαιρέτισε ειδικότερα την εδραίωση των μέτρων ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοκρατίας των Δημόσιων υπηρεσιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην παροχή υπηρεσιών.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή ως ενεργό και εποικοδομητικό εταίρο, ενώ εκφράζεται και ικανοποίησή για τη συνεχή συμμετοχή της Αλβανίας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες και δομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στις σχέσεις καλής γειτονίας και εποικοδομητική περιφερειακή στάση. Η ΕΕ επανέλαβε ότι
οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή σταθερότητα αποτελούν ουσιώδη στοιχεία της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.
Η διατύπωση αυτή φαίνεται να αποτελεί την ελληνική παρέμβαση στην ανακοίνωση, η οποία εισήχθη ακριβώς για να υπενθυμίσει στα Τίρανα την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων σε διμερές επίπεδο και όχι μόνο τις μεταρρυθμίσεις που συστήνει η ΕΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεπή πλήρη εναρμόνιση της Αλβανίας στις αποφάσεις του Συμβουλίου και στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.
Της συνόδου προήδρευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μπογκερίνι, ενώ την Αλβανία εκπροσώπησε ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, κ. Ντιμίτρ Μπουσάτι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο γενικός διευθυντής για τις διαπραγματεύσεις γειτονίας και διεύρυνσης, Κριστιάν Ντάνιελσον.