Την πρώτη τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ θα έχει στις 20-21 Νοεμβρίου ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κίνηση που δείχνει ότι για το ζήτημα της ονομασίας, κίνηση που δείχνει τη βελτίωση σχέσεων και κλίματος και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επαναπροσέγγισης, που αφορούσε να μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Την προγραμματιζόμενη συνάντηση αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ. Ο Ζάεφ απέδωσε την ραγδαία πρόοδο στον πολιτικό χώρο και κυριαρχία που κέρδισε κυβέρνησή του στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.
Επιπλέον ανέφερε ότι στη χώρα του επιχειρείται προσπάθεια επίτευξης εθνικής συναίνεσης για το θέμα του ονόματος, στη γραμμή κυβέρνησης, προέδρου της χώρας (Γκιόργκι Ιβάνοφ) και αντιπολίτευσης (της οποίας ηγείται το δεξιό εθνικιστικό κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι), η οποία όμως «πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και όχι αναβολής της».
Τέλος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Πραγματικά, οικοδομούμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και σε μία τέτοια φιλική ατμόσφαιρα, πιστεύω ειλικρινά ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτό το φλέγον θέμα» είπε.
Το ζήτημα είναι ψηλά και στην ελληνική ατζέντα με το Νίκο Κοτζιά να έχει θέσει δημοσίως χρονοδιάγραμμα λύσης έως τα μέσα του 2018, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το θέμα είναι ώριμο.
Πρόσθετες παρεμβάσεις για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ ασκούν και οι ΗΠΑ δια του βοηθούν αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μπράιαν Γι, ο οποίος έχει συναντηθεί για το θέμα τόσο με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων όσο και με τον πρόεδρο της ΝΔ.
Το ζήτημα τέθηκε επισήμως και στις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας με Αμερικανούς αξιωματούχους το πλαίσιο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.
Η επίλυση του ονοματολογικού θα σημάνει αυτομάτως την εισδοχή της χώρας στο NATO κλείνοντας ένα ακόμη μέτωπο στα Βαλκάνια.