Δυναμική διεύρυνσης του ΟΠΕΚ αναγνωρίζει ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς οι τελευταίες συνεργασίες για τον έλεγχο της παραγωγής με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δημιούργησαν τη βάση καλύτερης και πιο αποτελεσματικής επικοινωνίας.
Παράλληλα, η ανάδειξη των ΗΠΑ σε κορυφαίο παίχτη της αγοράς, η μείωση της εξάρτησής τους από τη Σαουδική Αραβία και η αύξηση της ενεργειακής τους αυτονομίας, αποτελεί “καμπανάκι” για την ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων, πρόκληση που αν μείνει αναπάντητη μπορεί να ανατρέψει το status quo αφαιρώντας τον έλεγχο από το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και περιορίζοντας το ρόλο του στο γεωπολιτικό χάρτη.
Αν και γεωπολιτική η βελτίωση του ενεργειακού μίγματος των ανεπτυγμένων χωρών, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας αργού των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών μπορεί να δράσει σταθεροποιητικά, για τις αγορές η δημιουργία νέων πόλων στην αγορά πετρελαίου δρα αποσταθεροποιητικά και αποτελεί ταξίδι σε αχαρτογράφητα ύδατα.
/a>
Ο υπουργός ενέργειας των ΗΑΕ, Αλ Μαζρούι, απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ένταξης στον ΟΠΕΚ μη-μελών που τηρούν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, δήλωσε ότι “υπάρχει σίγουρα επιθυμία και διάθεση για την επέκταση του ΟΠΕΚ.”
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Πετρελαίου στο Άμπου Ντάμπι ο Αλ Μαζρούι δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την αγορά ο ΟΠΕΚ μόνος του, ενώ υποστήριξε ότι απαιτείται η διατήρηση της συνοχής και ίσως η διεύρυνση του ΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα 14 μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται ότι επιτυγχάνουν συναίνεση για την επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής της συμφωνίας περιορισμού της παραγωγής για εννέα μήνες ακόμα, κίνηση με την οποία φαίνεται να συμφωνούν και οι εννέα ακόμα πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.
Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως και είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος είναι να εξαντληθούν αποθέματα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πιέσεων στην τιμή. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις προβλέπουν αυξημένη ζήτηση πετρελαίου για το 2018 λόγω της ισχυροποίησης της ανάπτυξης της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε από τα 120 δολάρια τον Ιούνιο του 2014, στα 30 περίπου το 2016, λόγω της αδύναμης ζήτησης, της υπερπροσφοράς, των υψηλών αποθεμάτων και της παραγωγής σχιστολιθικού αργού.