Στις αγορές η Ελλάδα για το mega swap των 30 δισ.

Στις αγορές η Ελλάδα για το mega swap των 30 δισ.

Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το swap ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την ανταλλαγή χρεογράφων συνολικής αξίας 30 δισ. που λήγουν την προσεχή διετία με νέα.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει εξασφαλίσει την έγκριση του ESM, ενώ η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στους Finacial Times, εκλαμβάνεται ως το “σάλπισμα” για την έναρξη της διαδικασίας.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό στόχος του swap είναι το reprofiling του χρέους, η βελτίωση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς και ο εξορθολογισμός των καμπυλών λήξης και αποδόσεων.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι εξαγωγές, συρρικνώνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα πρόκειται να εκδοθούν τέσσερα νέα ομόλογα προς αντικατάσταση 20 διαφορετικών σειρών που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSI.

Παράλληλα, όμως, τα ελληνικά ομόλογα καθίστανται επιλέξιμα από την ΕΚΤ, ενώ διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις αναβάθμισης του αξιόχρεου καθώς βελτιώνεται το προφίλ αποπληρωμής και ετεροχρονίζονται οι λήξεις, κίνηση που απελευθερώνει χρηματορροές.

Διαβάστε  Αποθερμαίνεται λόγω αποθεμάτων και... προσφοράς το πετρέλαιο

Στην ανταλλαγή θα συμμετάσχουν τόσο οι ελληνικές συστημικές τράπεζες που έχουν στη διάθεσή τους ομόλογα από το 2012, τα ασφαλιστικά ταμεία και η τράπεζα της Ελλάδος, η τελευταία σε ρόλο χρυσής εφεδρείας, εφόσον χρειαστεί για την επίτευξη του στόχου.

Διαφήμιση