Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» έχει κηρύξει τη Βενεζουέλα η Standard and Poors, καθώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές και εν συνεχεία δεν πραγματοποίησε πληρωμές ομολόγων.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Καράκας έχει έρθει σε συμφωνία για αναδιάρθρωση μόνο του χρέους των 3 δισ. προς τη Ρωσία, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Χθες η Βενεζουέλα δεν αποπλήρωσε ομόλογα 200 εκατ. ευρώ, πυροδοτώντας αυτομάτως μπαράζ υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας και ενεργοποίηση των ρητρών.
Η S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα, αφού παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Νωρίτερα, δεν απέδωσε καρπούς η συνάντηση της κυβέρνησης και κάποιων εκ των πιστωτών της Βενεζουέλας, που είχε στόχο να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.
Η συνάντηση, διάρκειας μόλις 25 λεπτών, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στο Καράκας, τερματίστηκε χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα.
Η κυβέρνηση πάντως έκανε λόγο για μια «επιτυχή» συνάντηση, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν και ποιες προτάσεις έγιναν σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας.
Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, ο οποίος προέδρευσε στη συνάντηση, διάβασε μια ανακοίνωση με την οποία το Καράκας κατήγγειλε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ προκαλούν τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.
«Είχαν πει πως θα σχηματίζονταν τεχνικές ομάδες για να αξιολογηθούν οι προτάσεις επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους βραχείας και μέσης διάρκειας (σ.σ. ωρίμανσης). Όμως δεν έδωσαν καμιά συγκεκριμένη λεπτομέρεια για τα σχέδιά τους», ανέφερε ο Χερόνιμο Μανσούτι της χρηματομεσιτικής εταιρείας Rendivalores, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση παρέστησαν περίπου 300 επενδυτές ή αντιπρόσωποί τους.
Σύμφωνα με τις αρχές 414 πιστωτές, ή το 91% εξ όσων διακρατούν δημόσιο χρέος της Βενεζουέλας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια οικονομική και πολιτική κρίση. Όμως το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε ότι κανένας από τους ξένους ομολογιούχους με τους οποίους ήλθε σε επαφή την περασμένη εβδομάδα δεν σκόπευε να πάει στο Καράκας.
Η Βενεζουέλα θέλει να αναδιαρθρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον του εξωτερικού της χρέους, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 150 δισ. δολάρια, καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις 9,7 δισ. δολάρια, ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,47 δισ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν 8 δισ. δολ. το 2018.
Η διεθνής κοινότητα εντείνει στο μεταξύ την πίεση στην κυβέρνηση του Μαδούρο. Χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκριναν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο όπλων, εκφράζοντας την «ανησυχία» τους για την κατάσταση στη Βενεζουέλα και διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύουν να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση.
Στα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ συγκάλεσαν μια άτυπη συνάντηση κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί το θέμα της Βενεζουέλας, που κατά την Ουάσιγκτον μετατρέπεται σε «βίαιο κράτος-διακινητή ναρκωτικών» και οδεύει σε «χρεοκοπία», κάτι που «αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».