Με επιθετικούς ρυθμούς συνεχίζεται η απομόχλευση των ελληνικών τραπεζών, επιστρέφοντας κεφάλαια στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), καθώς μόνο τον Οκτώβριο η εξάρτηση των τραπεζών περιορίστηκε κατά 5,74 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο σε ένα μήνα οι τράπεζες μείωσαν τα κεφάλαια που χρησιμοποιούν κατά 20%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει την επιθετική φύση της στρατηγικής που ακολουθούν.
Ταυτόχρονα όμως περιορίζεται η χρηματοδότηση της οικονομίας, καθίσταται πιο επιθετική η πολιτική στα NPL’s και υποχωρεί το Χρηματιστήριο, ενδείξεις ότι η ρευστότητα που επιστρέφεται στην ΕΚΤ προέρχεται από “αφαίμαξη” της ήδη υποχρηματοδοτούμενης ελληνικής οικονομίας και προκαλεί αναταράξεις, ενώ πλήττει και το κλίμα.
Η στρατηγική των τραπεζών στόχο έχει τη βελτίωση των δεικτών αποδοτικότητας της διοίκησης καθώς και τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, αδιαφορώντας ωστόσο για τις παράπλευρες απώλειες που έχει η πολιτική αυτή, τόσο στην οικονομία όσο και στο ίδιο το χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα.
Ειδικότερα, η έκτακτη χρηματοδότηση υποχώρησε στα 22,75 δισ. ευρώ από 28,49 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Στις 26 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ μείωσε το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) κατά 4 δισ. ευρώ, μετά από αίτημα της ΤτΕ, στα 28,6 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η TτE, στις 26 Οκτωβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 28,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 4 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
[infogram id=”loan_growth-74828″ prefix=”Lfv” format=”interactive” title=”Bank footprint”]