Στις αγορές για swap 30 δισ. η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα

Στις αγορές για swap 30 δισ. η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα

Ετοιμος να κάνει την πρώτη μεγάλη πράξη του reprofiling του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) καθώς όλοι οι σύμβουλοι δηλώνουν έτοιμοι για το swap 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012.

Τα ομόλογα που είναι αποδεκτά για την ανταλλαγή είναι αυτά που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI, ενώ σε αντάλλαγμα το ελληνικό Δημόσιο θα προσφέρει 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25. Μεγάλο μέρος αυτών των ομολόγων βρίσκονται άμεσα ή έμμεσα στην κατοχή της ΕΚΤ, ή κεντρικών τραπεζών, αρκετά κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία και αρκετά σε hedge funds.

Ανταλλάσσοντας τα ομόλογα αυτά η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στη σημαντική μείωση των καταβολών που έχει για την επόμενη διετία έτσι ώστε να επιτύχει ευκολότερα τους δημοσιονομικούς στόχους, να βελτιώσει τις ταμειακές ροές και να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους που μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου και να ξεκλειδώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό θα συμβεί εφόσον η μέση αξιολόγηση επανέλθει σε κατηγορία “investment grade” από “junk” που είναι τώρα.

Διαφήμιση

Greece 10Y Chart

Τα ομόλογα του PSI έχουν εκδοθεί μετά από διαπραγματεύσεις με τρόικα και πιστωτές και έχουν προβληματική διάρθρωση περιπλέκοντας το προφίλ αποπληρωμής, διάρκειας και τις καμπύλες απόδοσης, ενώ οι μικρές και κονιορτοποιημένες εκδώσεις περιορίζουν το βάθος της αγοράς καθιστώντας μη ελκυστικά προς διαπραγμάτευση τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι λήξεις ήταν πολλές, αλλά με λίγα κομμάτια ανά κατηγορία, ενώ είχαν όλες το ίδιο κουπόνι. Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλοι παίχτες δεν μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα παρά μόνο με μικρές και εξαντλητικές κινήσεις.
Greece 20Y Chart
Μετά το erprofiling, το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Τσακλόγλου και τώρα εξειδικεύθηκε και προσδιορίσθηκε, θα υπάρχουν πολύ λιγότερες σειρές ομολόγων, με κοινά χαρακτηριστικά και διαφορετικές λήξεις. Με τον τρόπο αυτό η δευτερογενής αγορά καθίσταται λειτουργική, ανεβάζοντας ντε φάκτο την τιμή καια βελτιώνοντας την καμπύλη απόδοσης.
Greece 7Y Chart

Διαφήμιση