Νέος κύκλος πολιτικών εξελίξεων είναι πολύ πιθανό να ανοίξει στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς μετά τις δυο καρατομήσεις υπουργών λόγω σκανδάλων και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit η Τερέζα Μέι εμφανίζεται απομονωμένη και ανεπαρκής ακόμα και για να ελέγξει το υπουργικό της συμβούλιο, ενώ οι προετοιμασίες για hard Brexit δείχνουν ότι να ρίχνουν και σκιά ανεπάρκειας.
Σε αυτό το κλίμα η φημολογία για αντικατάσταση της πρωθυπουργού με εσωτερικές εκλογές, όπως έγινε και με τον προκάτοχό της, φουντώνει στους Τόρις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα περί τα 40 μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου φέρονται να είναι έτοιμα να υπογράψουν επιστολή άρσης εμπιστοσύνης από το πρόσωπό της Τερέζα Μέι, εκκινώντας διαδικασία αντικατάστασής της στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος.
Εάν οι 40 γίνουν 48, συμπληρώνεται ο αναγκαίος αριθμός για την έναρξη διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού, που μπορεί να οδηγήσει την κ. Μέι στην έξοδο από την Ντάουνινγκ Στριτ και στην αντικατάστασή της από έτερο στέλεχος των Συντηρητικών.
Η ένταση των πολιτικών διεργασιών έχει ήδη αντίκτυπο στη στερλίνα προκαλώντας ρευστοποοιήσεις λόγω του κινδύνου της πολιτικής αστάθειας και της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ενδεχόμενη αντικατάστασή της από ένα πρόσωπο με πιο μετριοπαθή πολιτική εκτιμάται ότι θα δράσει ενισχυτικά για το νόμισμα της χώρας.
source: tradingeconomics.com
Η αμφισβήτηση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου από το ίδιο της το κόμμα έχει αρχίσει μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, όταν οι Συντηρητικοί, που τις προκήρυξαν για να «σαρώσουν» τους κεντροαριστερούς Εργατικούς και να λάβουν νέα καθαρή εντολή διακυβέρνησης εν όψει Brexit, βρέθηκαν να χάνουν την αυτοδυναμία και να εξαρτώνται από τη στήριξη του δεξιού, προτεσταντικού βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εσωτερικά διχασμένη και όσον αφορά τη μορφή του Brexit, με άλλους να προκρίνουν μια ήπια εκδοχή, με διατήρηση δεσμών και υποχρεώσεων έναντι των Βρυξελλών και άλλους να τάσσονται υπέρ του «σκληρού» Brexit, ακόμη και χωρίς συμφωνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση Μέι έχασε δύο υπουργούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον υπουργό Άμυνας Μάικλ Φάλον να παραιτείται λόγω σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης και την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πάτελ να παραιτείται όταν έγινε γνωστό ότι είχε μυστικές συναντήσεις με ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους.