Στα media περνάει πλέον η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας μετά τον χαρακτηρισμό του RT και του Sputnik ως ξένων πρακτόρων στις ΗΠΑ, η Μόσχα ετοιμάζει αντίποινα με νομοσχέδιο στο οποίο θα αποδώσει αντίστοιχους χαρακτηρισμούς και περιορισμούς σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά media.
Η απόφαση των ΗΠΑ να διευρύνουν το μέτωπο της αντιπαράθεσης εμπλέκοντας τα media, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας, ενώ αποτελεί παράλληλα νέο μεγάλο βήμα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης και εμπλοκής πλέον προσώπων και οργανισμών εκτός κυβερνητικών ορίων.
Τα ρωσικά media έχουν κατηγορηθεί και στην Ευρώπη για συμμετοχή σε κρατικά χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις παρέμβασης στις εκλογές, με τον Εμμάνουελ Μακρόν να τα αποκλείει συλλήβδην από την προεκλογική εκστρατεία.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τι CNN, Radio Free Europe και η Deutcshe Welle αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα αντιμετωπίσουν τη μήνη του Κρεμλίνου, ως αντίποινα στις κινήσεις των ΗΠΑ.
Η διένεξη που έχει τη βάση της στην έρευνα για παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές τόσο άμεσα, με επαφές με το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ όσο και έμμεσα με hacking και προώθηση fake news, ήταν αναμενόμενο να πλήξει τα media, τα οποία καλύπτουν τις εξελίξεις γύρω από τις έρευνες με “φίλτρα”, πρακτική που ακολουθούν όμως και τα δυτικά media.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσική Δούμα, μετά την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ζητήσει από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT και το πρακτορείο Sputnik που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να εγγραφούν στην κατηγορία των «ξένων πρακτόρων», είχε ανακοινώσει ότι μερικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία θα πρέπει να εγγραφούν και αυτά ως «ξένοι πράκτορες» στην Ρωσία.
Οι προτάσεις αυτές έγιναν με βάση την λογική της αμοιβαιότητας, την λήψης δηλαδή αντίστοιχων μέτρων για τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στην Ρωσία.
Αυτή την στιγμή η Ρωσική Δούμα μελετάει την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου που αφορά τα απαντητικά μέτρα για τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος του RT και Sputnik.
Ωστόσο όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για την προστασίας της κυριαρχίας της χώρας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Αντρέι Κλίμοφ, «είναι αναγκαίο να ληφθούν «αντίστοιχα» μέτρα, αλλά στην κυριολεξία δεν θα είναι εφικτό να ληφθούν πλήρως «αντίστοιχα» μέτρα επειδή η κάθε χώρα έχει την δική της νομοθεσία, τις δικές της παραδόσεις».
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δώσει διορία στον ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT και στο πρακτορείο Sputnik να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες» έως τις 13 Νοεμβρίου του 2017, προκαλώντας με την απόφαση του την αντίδραση της διευθύντριας σύνταξης του RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως πλήγμα «κατά της ελευθερίας του λόγου» και την διορία που δόθηκε ως «ανθρωποφάγο».