Δυο βήματα πίσω και αλλαγή πλεύσεις επιχειρεί ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας, Καρλές Πουτζεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε, λίγο πριν τηνεκδίκαση της υπόθεσης για την εκτέλεση ή όχι του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει εις βάρος του και τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησής του η Ισπανία.
Από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται, ο Καρλές Πουτζεμόν επιχειρεί την ολική επαναφορά, τασσόμενος υπέρ μιας άλλης λύσης, πλην της ανεξαρτησίας, επιζητώντας συμφωνία με την Ισπανία και θέλοντας να είναι επικεφαλής ενωτικού ψηφοδελτίου. Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη βελγική εφημερίδα Le Soir.
“Είμαι διατεθειμένος και ήμουν πάντα διατεθειμένος να αποδεχθώ την πραγματικότητα μιας άλλης σχέσης με την Ισπανία”
δήλωσε στην εφημερίδα προτού διευκρινίσει ότι είναι έτοιμος να εξετάσει μια άλλη λύση πλην της ανεξαρτησίας.
“Είναι πάντα δυνατή! Εγώ που ήμουν σε όλη μου τη ζωή υπέρ της ανεξαρτησίας, εργάστηκα για τριάντα χρόνια προκειμένου να υπάρξει μια άλλου τύπου πρόσδεση της Καταλονίας στην Ισπανία!”
δήλωσε, μεταβάλλοντας ουσιαστικά τις έως τώρα θέσεις του και επιζητώντας διάλογο, αλλά σε θολά ακόμη νερά.
“Είμαι πάντα υπέρ μιας συμφωνίας”, επέμεινε, κατηγορώντας το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ότι φέρει την ευθύνη για την άνοδο του κινήματος για την ανεξαρτησία.
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι θέλει να είναι υποψήφιος ενός ενωτικού ψηφοδελτίου, θέση που επίσης έρχεται σε αντίθεση με τις πράξεις και κινήσεις του και απέχει από την πολιτική πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται, καθώς τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν ψηφοδέλτια εντός των επομένων ημερών, για τις εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 21 Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του, Πουτζεμόν, το συντηρητικό PDeCAT, δυσκολεύεται στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες προηγείται η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) με την οποία είχε συμμαχήσει για να κυβερνήσει από τα τέλη του 2015 αλλά θέλει τώρα να συμμετάσχει στις εκλογές μόνη της.
“Δεν θα είμαι υποψήφιος εκτός αν υπάρξει μια συσπείρωση”, δήλωσε ο Πουτζντεμόν, ο οποίος διευκρίνισε ότι διερευνά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος μιας πλατφόρμας ψηφοφόρων χωρίς τίτλο που θα υποστηρίζεται όμως από τα κόμματα.
Ο Πουτζντεμόν δήλωσε στις 31 Οκτωβρίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ότι πρέπει να “καθυστερήσει” η διαδικασία της ανεξαρτησίας προκειμένου να αποφευχθούν ταραχές.
“Ήμασταν υποχρεωμένοι να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας προκειμένου να αποφύγουμε τη βία” και “αν αυτή η στάση έχει ως τίμημα να καθυστερήσει η ανάπτυξη της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να σκεφθούμε ότι είναι ένα λογικό τίμημα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα”, είχε εξηγήσει τότε.
Το κίνημα για ανεξαρτησία στην Καταλονία ενισχύθηκε μετά την ακύρωση το 2010 ενός καθεστώτος αυτονομίας που απέδιδε ευρείες εξουσίες στην Καταλονία, μια μερική ανάκληση που διέταξε το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει το Λαϊκό Κόμμα (PP).
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν αναχώρησε για το Βέλγιο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου, την οποία ακολούθησε μερικές ώρες αργότερα η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει την περιοχή υπό κηδεμονία και να αποπέμψει τον ίδιο και την κυβέρνησή του.
Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διέλυσε επίσης το κοινοβούλιο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες ο καταλανός ηγέτης σκοπεύει να συμμετάσχει παρ΄όλο που η ισπανική δικαιοσύνη έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψής του, κατηγορώντας τον κυρίως για “ανταρσία”.