Κίνηση επαναπροσέγγισης Ελλάδας-Αλβανίας στην Κρήτη

Κίνηση επαναπροσέγγισης Ελλάδας-Αλβανίας στην Κρήτη

Ως κίνηση στην κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου στο οποίο είχαν περιέλθει οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις ερμηνεύεται το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών μετά από τη συνάντησή τους στην Κρήτη.

Διαφήμιση

όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, Νίκος Κοτζιάς και Ditmir Bushati, πραγματοποίησαν συνομιλίες στην Κρήτη στις 10-12 Νοεμβρίου του 2017, στις οποίες επικεντρώθηκαν σε ανοικτά διμερή θέματα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό και εποικοδομητικό περιβάλλον, έγινε ουσιαστική δουλειά.

Διαβάστε  Νέα συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων και προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους.

Οι συνομιλίες απετέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Οι προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε μακροχρόνια προβλήματα θα συνεχιστούν. Υπό αυτό το πρίσμα, συμφωνήθηκε ότι οι Υπουργοί θα συναντηθούν εκ νέου κατά την προσεχή περίοδο στην Αλβανία, προκειμένου να αξιολογήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και να αποφασίσουν για περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα προόδου.

Διαβάστε  Καυτή εβδομάδα με μπαράζ επαφών Κοτζιά στις ΗΠΑ

Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε φθίνουσα τροχιά τα τελευταία χρόνια καθλώς η Αλβανία είτε με πολιτικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες ανεβάζει εθνικιστικούς τόνους και προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες κατά της μειονότητας ή ακόμα και ευθέως κατά της Ελλάδας, ενώ σε κρίσιμες περιόδους συμπεριφέρεται ως το μακρύ χέρι της Τουρκίας στην περιοχή, δρώντας αποσταθεροποιητικά.

Διαβάστε  Χωρίς διαρροές οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το Σκοπιανό

Προσφάτως μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ επανάληψη έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, στέλνοντας μήνυμα στα Τίρανα.

Διαφήμιση