if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Σαουδική Αραβία κάνει μαριονέτα τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, παρακολουθεί αμήχανα η διεθνής κοινότητα

Προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση και να απαντήσει στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητα καταβάλει η Σαουδική Αραβία καθώς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ζητούν επιστροφή επιστροφή του παραιτηθέντως πρωθυπουργού του Λιβάνου στη χώρα του, αποδεχόμενες εμμέσως πλην σαφώς τις καταγγελίες για κράτησή του σε κατ οίκον περιορισμό, αφήνοντας πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο η παραίτησή του να είναι προϊόν πειθαναγκασμού.

Η Σαουδική Αραβία, που διανύει μεταβατική φάση, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκει ανατροπή του status quo στην περιοχή, επέτρεψε στον Αλ Χαρίρι να απευθύνει ένα μήνυμα -μετά την παραίτησή του- τηλεοπτικό διάγγελμα διαβεβαιώνοντας ότι θα επιστρέψει «πολύ σύντομα» στη χώρα του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι «ελεύθερος» στη Σαουδική Αραβία, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου.

«Εδώ είμαι ελεύθερος, εάν θελήσω να ταξιδέψω αύριο, θα ταξιδέψω»

είπε ο Χαρίρι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε από το Ριάντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Future, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησής του την 4η Νοεμβρίου.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

«Θέλω να επιστρέψω στον Λίβανο πολύ σύντομα για να ξεκινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα»

διευκρίνισε ο Χαρίρι, αναφερόμενος στην παραίτησή του.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Αούν είχε δηλώσει ότι η «ελευθερία» του παραιτηθέντα πρωθυπουργού είναι «περιορισμένη» στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της προεδρίας.

Ο Χαρίρι γνωστοποίησε από την πρωτεύουσα της Σαουδική Αραβίας ότι παραιτείται και ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία κινήσεων του επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου.

Δυο ημέρες μετά την παραίτησή του και ενώ ο πρόεδρος του Λιβάνου δεν την είχε κάνει αποδεκτή η πολιτειακή ηγεσία της χώρας του κατήγγειλε παράνομη κράτηση του πρωθυπουργού από τη Σαουδική Αραβία, με το Ριάντ να απαντά μέσω διαρροών και μιας εμφάνισης του Αλ Χαρίρι, χωρίς δικές του δηλώσεις.

Μετά από διαβήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη εκτάκτως στο Ριάντ μετά από επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα, ζητώντας την πλήρη ελευθερία κινήσεων του Αλ Χαρίρι από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Μέρες μετά την επίσκεψη του Εμμάνουελ Μακρόν και μια ακριβώς εβδομάδα μετά την παραίτησή του ο Αλ Χαρίρι παραχώρησε τη νέα συνέντευξή του δηλώνοντας ότι σύντομα θα επιστρέψει, ενώ στο εν τω μεταξύ η Σαουδική Αραβία έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία και έχει ζητήσει από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Τη συνέντευξη του Αλ Χαρίρι ακολούθησε δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ζητά την ταχεία επιστροφή του Αλ Χαρίρι στη χώρα του, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα συμβεί.

Τυπικά και διπλωματικά οι ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας παραβαίνουν το πλέγμα του διεθνούς Δικαίου, ωστόσο η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηρή και αρκείται σε παραινέσεις καθώς η ασκούμε από το Ιράν και τον διάδοχο πρίγκιπα πολιτική τυγχάνει της αποδοχής και της κάλυψης των ΗΠΑ, ως μέρος της στρατηγικής περιορισμού της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version