Εθνικο-φασιστική διαδήλωση στην Πολωνία, ανησυχεί την ΕΕ

Εθνικο-φασιστική διαδήλωση στην Πολωνία, ανησυχεί την ΕΕ

Νέα ισχυρή και ανησυχητική ένδειξη της αν΄δοου της ακροδεξιάς στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έρχεται από την Πολωνία, υποστηριζόμενη μάλιστα από την κυβέρνηση της χώρας, η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την ΕΕ για μια σειρά ζητήματα, ενώ ανήκει και στο Group Vizegrad.

Διαφήμιση

Χιλιάδες άνθρωποι, υπολογίζεται ότι. συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία χθες Σάββατο σε μια πορεία που οργάνωσαν ακροδεξιές οργανώσεις με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας, που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο στη χώρα. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς στην πορεία συμμετείχαν 60.000 άνθρωποι, σε μία από τις ογκωδέστερες κινητοποιήσεις εθνικιστών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε  Ουγγαρία: Επανεξελέγη με 50% ο Ορμπάν, εφιάλτης για την Ευρώπη

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι νεαροί ντυμένοι στα μαύρα, αλλά και οικογένειες με καρότσια και ηλικιωμένους έκαναν πορεία και διένυσαν μια απόσταση τριών χιλιομέτρων κρατώντας σημαίες της χώρας, πετώντας κροτίδες και κραδαίνοντας καπνογόνα.

Το σύνθημα της κινητοποίησης ήταν “Θέλουμε τον Θεό”, μια έκφραση που παραπέμπει σε έναν καθολικό ύμνο που ερμηνεύεται από ορισμένους σήμερα ως μια απόρριψη του Ισλάμ, ενώ ένας από τους ομιλητές που παρενέβη κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκε να λέει ότι “η χριστιανική κουλτούρα είναι ανώτερη της ισλαμικής κουλτούρας”.

Διαβάστε  Οικονομικό "στραγγαλισμό" κατά Πολωνίας-Ουγγαρίας ετοιμάζει η Κομισιόν

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι συμμετέχοντες με τους οποίος μίλησαν οι δημοσιογράφοι του αρνήθηκαν κάθε πολιτικό ή θρησκευτικό κίνητρο.

Την ίδια ώρα, αντιφασιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν δύο αντιδιαδηλώσεις στη Βαρσοβία.

Διαφήμιση