Τουρκικό bypass στη Γερμανία με παραγγελίες όπλων σε Ιταλία-Γαλλία

Τουρκικό bypass στη Γερμανία με παραγγελίες όπλων σε Ιταλία-Γαλλία

Κινήσεις σταθεροποίησης επιχειρεί πλέον η Άγκυρα, επιχειρώντας να ανοίξει πόρτες με Ευρώπη και ΗΠΑ, με “δόλωμα” νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αφού αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία. Σε αυτό το πνεύμα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε ότι Η αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 ολοκληρώθηκε, όμως η Άγκυρα συζητεί μια περαιτέρω συμφωνία με ευρωπαϊκή κοινοπραξία για να αναπτύξει ένα δικό της αμυντικό πυραυλικό σύστημα.

Το μήνυμα αυτό αν και φαίνεται ασαφές, εντούτοις έχει συγκεκριμένους παραλήπτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, καθώς αυτό το πυραυλικό σύστημα που ζητά, έχει ήδη αναπτυχθεί από την EADS για λογαριασμό της Γερμανίας και έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο δύναμης ταχείας αντίδρασης στην Ανατολική Ευρώπη, επανδρωμένο από Γερμανούς και Ολλανδούς στρατιώτες. Παράλληλα όμως, το μήνυμα αυτό αφορά και την Ουάσιγκτον καθώς η EADS έχει αναπτύξει την υποδομή κέντρου διοίκησης και διαχείρισης πυρός χρησιμοποιώντας όμως ως βάση τους πυραύλους Patriot των ΗΠΑ της Raytheon.

«Τελείωσε, οι πύραυλοι S-400 αγοράσθηκαν. Τώρα τα υπόλοιπα είναι μόνο λεπτομέρειες»,

δήλωσε ο Τσανικλί μιλώντας στην τηλεόραση από την Κερασούντα (Γκιρεσούν) στη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε  Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών η αναβάθμιση των F-16

Όμως η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη μόνο με τη συμφωνία για τους S-400, πρόσθεσε.

«Κάνουμε επίσης προκαταρκτικές συμφωνίες με την κοινοπραξία EUROSAM ώστε να έχουμε αυτή την τεχνολογία για να αναπτσσουμε, να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε δικές μας πηγές για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας»,

δήλωσε ο Τσανικλί αναφερόμενος σε ένα κοινό γαλλο-ιταλικό αμυντικό πρόγραμμα.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η Γερμανία με πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της Βουλής έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, υπό το φόβο ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά των πολιτών της.

Υπ αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας είναι σαφείς και αποτελούν πρόταση διπλωματικής και αμυντικής επαναπροσέγγισης. Στόχος του δεν είναι αυτή, καθ αυτή η αγορά οπλικού συστήματος, την οποία ωστόσο θα επιθυμούσε, αλλά η δημιουργία νέου διαύλου επικοινωνίας. Γνωρίζοντας όμως ότι αν κατέθετε τέτοια πρόταση σε πολιτικό πλαίσιο θα λάμβανε απορριπτική απάντηση, Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις αμυντικές βιομηχανίες και τα ισχυρά lobbying groups που αυτές διαθέτουν σε διαμεσολαβητές.

Διαβάστε  Τρεις νεκροί σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουρκία λόγω... τσαμπουκά

Προσεγγίζοντας το ζήτημα μέσω της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας ή Άγκυρα επιχειρεί να στείλει μήνυμα στη Γερμανία, να δημιουργήσει εσωτερικές τριβές στην ΕΕ και να θέσει τις βάσεις για διαπραγματεύσεις σε διμερείς βάσεις με ισχυρές χώρες, παρακαμπτοντας τη Γερμανία.

Η απόφαση της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, να αγοράσει τους S-400 από τη Μόσχα θεωρήθηκε από μερικούς δυτικούς συμμάχους της προσβλητική για τη συμμαχία. Η συμφωνία δημιούργησε επίσης ανησυχία επειδή τα όπλα αυτά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη νατοϊκή άμυνα.

Ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ είπε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters πως η συμμαχία θα συνεχίσει να πιέζει την Άγκυρα να αγοράσει όπλα που να μπορούν να λειτουργούν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδοθεί S-400 στην Τουρκία.

Διαβάστε  Ο Τραμπ με όπλο την Πολωνία σκότωσε το NATO, αφού "αιματοκύλισε" τον Λευκό Οίκο

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Τσανικλί υπέγραψε δήλωση προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε αμυντικά προγράμματα που περιλαμβάνουν την πυραυλική τεχνολογία, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πηγές στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ως πρώτο βήμα η EUROSAM και τουρκικές εταιρίες θα εξετάσουν ένα σύστημα βασισμένο στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T που παράγεται από τη EUROSAM.\