Μια μάλλον απρόσμενη κίνηση πραγματοποίησε ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που μάχεται κατά των ανταρτών Χούδι της Υεμένης, ανοίγοντας εκ νέου το χερσαίο συνοριακό πέρασμα, που είχε κλείσει μετά την επίθεση με πύραυλο το Σάββατο, ο οποίος τελικά αναχαιρίστηκε.
Η απόφαση αυτή αποτέλεσε θετική έκπληξη καθώς η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε διαδικασία κλιμάκωσης της έντασης, τόσο στο εσωτερικό όσο και με τους γείτονες της, καθώς πλήττει παντού τους Σιίτηες και επιχειρεί την απομόνωση του Ιράν.
Ο συνασπισμός είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα κλείσει όλα τα εναέρια, χερσαία και θαλάσσια περάσματα της Υεμένης προκειμένου να εμποδίσει την παράδοση όπλων στους Χούδι από το Ιράν, μετά την αναχαίτιση πυραύλου που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες αντάρτες πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ.
Το πέρασμα Αλ Ουαντέα, που συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την ανατολική Υεμένη που ελέγχεται από την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντραμπού Μάνσουρ Χάντι, άνοιξε και πάλι την Πέμπτη, δήλωσαν ο αξιωματούχος και αυτόπτες μάρτυρες, επιτρέποντας την είσοδο τροφίμων και άλλων ειδών στη χώρα.
Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι ο πλήρης αποκλεισμός της Υεμένης θα προκαλούσε λιμό από τον οποίο θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Μαρκ Λόουκοκ, αρμόδιος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι αν ο αραβικός συνασπισμός δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, θα προκληθεί «ο μεγαλύτερος λιμός που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα».
Το νότιο λιμάνι του Άντεν άνοιξε και πάλι την Τετάρτη.
Οι ιρανόφιλοι αντάρτες της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, γνωστοί ως Χούδι, έχουν καταλάβει από το 2015 πραξικοπηματικά την εξουσία στη χώρα, ελέγχοντας την πρωτεύουσα Σαναά. Η σουνιτική Σαουδική Αραβία, καθώς και άλλες αραβικές μοναρχίες, στηρίζουν στρατιωτικά την κυβέρνηση του προέδρου Χάντι ενάντια στους Χούδι, φοβούμενες μια ιρανική κυριαρχία στο μαλακό τους υπογάστριο.