Μια μικρή πολιτική νίκη στην ελληνική κυβέρνηση προσέφερε ως “δώρο” αποχώρησης αλλά και στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για την επόμενη ημέρα του Eurogroup και του ESM, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μετά το τέλος του προγράμματος, «μέσα στο επόμενο έτος», αποτελεί προτεραιότητα.
Μιλώντας στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών ζητημάτων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ελλάδα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του προγράμματος η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, προκειμένου να γίνει πιο «ανταγωνιστική» η οικονομία, πιο «ευέλικτη» η αγορά εργασίας και να διορθωθούν οι «ανισορροπίες».
Η τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup και μέχρι τώρα υποστηρικτή της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα αποτελεί μήνυμα τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς τους θεσμούς που βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Πολικά οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό καθώς εμπεριέχουν το ειδικό βάρος της θέσης και του θεσμού που εκπροσωπεί.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι δύσκολα να διαπιστωθούν τα ενδεχόμενα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητά, είτε επί προσωπικού, είτε σε πολιτικό επίπεδο. Αυτή την περίοδο πάντως είναι ανοιχτό το ζήτημα της θεσμοθέτησης του Eurogroup και της διαδικασίας λογοδοσίας του, καθώς και η προοπτική αναβάθμισης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, θέματα στα οποία Γερμανία και Γαλλία έχουν ισχυρές αντιθέσεις, κυρίως για τον έλεγχό των μηχανισμών.
Ο συμβολισμός που επελέγη είναι ιδιαίτερα ισχυρός επίσης, καθώς τα εργασιακά είναι πυρηνικό κομμάτι του κυβερνώντος και η προοπτική αποκατάστασης της κανονικότητας στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, αποτελεί πολιτικό αφήγημα που μπορεί να στηρίξει την χειμαζόμενη κυβέρνηση.
«Τα εργασιακά είναι σίγουρα ένα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα»
σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας ότι από τη μια υπάρχει ανάγκη τήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και από την άλλη πρέπει να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της αγοράς.
«Πιστεύω ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ήταν ένας καλός συμβιβασμός»
τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup.
Αναφέρθηκε σε μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία, στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και σε πολιτικές για την απασχολησιμότητα των νέων.
Ο Ντέισελμπλουμ επισήμανε ότι σε συνέχεια όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων το Eurogroup έλαβε την απόφαση να στηρίξει την Ελλάδα στην επιστροφή της στις αγορές, αποφασίζοντας την ελάφρυνση του χρέους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών (απο ελληνικής πλευράς ερώτηση απεύθυναν ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής), σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί αλλά και στην αλληλεγγύη των εταίρων της και ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.