Απόφαση-σταθμό που σηματοδοτεί στροφή και η οποία αναμένεται να προκαλέσει πλημμυρίδα επενδύσεων έλαβε η Κίνα, αίροντας το όριο συμμετοχής ξένων επενδυτών σε τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων και επιτρέποντας σε ξένες εταιρίες την εξαγορά πλειοψηφικών πακέτων σε τοπικές χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρίες.
Αν και ακόμα οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζουν τις εγκυκλίους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ζου Γκουανγκιάο δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο, ότι ξένες εταιρίες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτούν τον έλεγχο σε τοπικές στον χρηματοοικονομικό τομέα. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που αναμενόταν επί μακρόν και ανακοινώνεται τώρα, μετά την επαναβεβαίωση του οράματος του προέδρου Σι Ζινπίνγκ και την ισχυροποίησή του στο πλαίσιο του 19ου Συνεδρίου του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Η ηγεσία της Κίνας φιλοδοξεί να στείλει μήνυμα καλής θέλησης διεθνώς, ενώ επιδιώκει να επεκταθεί ανοίγοντας τους ορίζοντές της και να διαμορφώσει δίκτυα, υποδομές και διασυνδέσεις μέσω του δόγματος “μια ζώνη, ένας δρόμος”. Η κίνηση στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σχεδόν αμέσως μετά το συνέδριο του ΚΚΚ και μετά την εδραίωση της απόλυσης κυριαρχίας του προέδρου Σι, αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεών του και της ατζέντας της επόμενης 5ετίας.
Για την Κίνα, οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να δώσουν την ώθηση που λείπει ώστε να ανοίξει ο νέος αναπτυξιακός κύκλος της οικονομίας με κατεύθυνση την διασύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα όμως η εσωτερική οικονομία γίνεται ακόμα πιο εξαρτημένη από την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ενδεχόμενα σοκ, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στη χώρα.