Στη Ρωσία εντοπίζουν οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN) την πιθανότερη προέλευση των ραδιενεργών στοιχείων που ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα πολλών χωρών της Ευρώπης στις αρχές του Οκτωβρίου και έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με τις συγκεντρώσεις ρουθηνίου-106 επάνω από την Ευρώπη εκείνο το χρονικό διάστημα και την εκτίμηση για τον γεωγραφικό εντοπισμό της προέλευσης της ρύπανσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για έκλυση από κάποιου είδους διαρροή, πιθανότητα από πυρηνικό αντιδραστήρα, καθώς στο τέλος του Σεπτεμβρίου και τις αρχές του Οκτωβρίου 2017,εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα πολύ ασυνήθιστα ραδιενεργά στοιχεία, ρουθήνιο-106, από πολλά εποπτικά δίκτυα ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους και από σταθμούς της νότιας Γαλλίας. Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι αρνούνται το σενάριο αυτό και θεωρούν πιθανότερη την πτώση στην ατμόσφαιρα και διάλυση δορυφόρου με γεννήτρια ρουθηνίου.
Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλά, καθώς τα πυρηνικά ατυχήματα, οι πυρηνικές δοκιμές και ειδικά όπλα, αεροσκάφη και οχήματα που χρησιμοποιούν πυρηνικά δεν ανακοινώνονται δημοσίως, τροφοδοτώντας από θεωρίες συνωμοσίας μέχρι σενάρια επικείμενου πολέμου.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρακολούθησης της ραδιενέργειας στην Ευρώπη, το IRSN στη Γαλλία και το BfS στη Γερμανία υπέθεσαν ότι η ρύπανση προερχόταν από την ανατολική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή νότια των Ουραλίων στη Ρωσία.
Η κρίση εγείρει πολλά ερωτηματικά, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού η περιεκτικότητα στον αέρα ήταν εξαιρετικά χαμηλή, τουλάχιστον στη δυτική Ευρώπη, ενώ αγνοείται εάν υπήρξαν πληθυσμοί στη Ρωσία που εκτέθηκαν σε αυτήν.
Ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον IRSN καταρτίσθηκε με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την χρονική περίοδο και τις κινήσεις του αέρα που μετέφερε το ρουθήνιο στις περιοχές που στη συνέχεια ανιχνεύθηκε από τους σταθμούς μέτρησης. Με βάση τις μετρήσεις αυτές, η προέλευση της διαρροής εντοπίσθηκε ανάμεσα στον ποταμό Βόλγα και τον ορεινό όγκο των Ουραλίων, γύρω από την πόλη Περμ.
Στο τέλος του Οκτωβρίου, η ρωσική Rosatom πέρασε στην αντεπίθεση εξηγώντας ότι η απελευθέρωση του ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα δεν μπορεί να οφείλεται στις δικές της δραστηριότητες, διότι κανένας από τους πυρηνικούς σταθμούς της δεν ανακοίνωσε κάποιο περιστατικό διαρροής.