Ως βήμα στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ για την παραμονή στο πρόγραμμα και διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου κοινά αποδεκτών βάσεων ώστε να προχωρήσει αξιολόγηση και να τεθεί σε ρεαλιστική βάση το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, αποτελεί η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν, στην οποία υποβαθμίζεται η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 1,6% το 2017, έναντι 2,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Η Κομισιόν αναγνωρίζει και πριμοδοτεί οριακά την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για την ανάπτυξη το 2018 τοποθετώντας τον πήχη στο 2,5%.
Αν και βραχυπρόθεσμα ΔΝΤ και Κομισιόν προσεγγίζουν σε επίπεδο προβλέψεων, μακροπρόθεσμα παραμένει το χάσμα καθώς το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1% και η Κομισιόν 2,5%, gap που αντικατοπτρίζεται στις απαιτήσεις για χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς η ΕΕ έχει συμφωνήσει σε 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το ΔΝΤ ζητά αναθεώρηση στο 1,5%.
Αυτό το gap θα κληθούν να γεφυρώσουν οι δυο πλευρές από τον Ιανουάριο οπότε θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του Δημοσίου χρέους, οι οποίες βασίζονται σε δυο πυλώνες, από τη μια τα συμφωνηθέντα του Μαΐου του 2016 και από την άλλη το γαλλικό μοντέλο που δρα ως δικλείδα ασφαλείας, ώστε να μην επιβαρύνεται η αναπτυξιακή δυναμική από δημοσιονομικές αστοχίες.
Επίσης, οι νέες αναθεωρημένες προβλέψεις, στέλνουν σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για το κόστος των καθυστερήσεων σε όρους ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου και συνεπώς χρέους, καθώς η Κομισιόν στην αντίστοιχη έκθεση του 2016 προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης που προέβλεπε η Κομισιόν θεωρούνταν από τότε υπερβολικά αισιόδοξος από το ΔΝΤ και εντασσόταν στο πλαίσιο της γερμανικής στρατηγικής για διασφάλιση της εξυπηρετησιμότητας του χρέους, ώστε να μην απαιτηθεί αναδιάρθρωση, σε εκείνη τη φάση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει από 21,8% φέτος στο 20,4% το 2018 και στο 18,7% το 2019, με την απασχόληση να σημειώνει αύξηση κατά 1,9% φέτος, 1,7% το 2018 και 1,8% το 2019, τάση που αποδίδεται στην έκρηξη επενδύσεων που προδιαγράφεται, αφενός λόγω αποκρατικοποιήσεων και αφετέρου λόγω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ιδιωτικών άμεσων επενδύσεων.
Το 2018 μάλιστα η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται η υψηλότερη στο σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν και φέτος τις δύο πρώτες θέσεις κερδίζουν η Λετονία (αύξηση 17,8%) και η Εσθονία με 16,6%.
Όσον αφορά το χρέος, προβλέπεται μικρή μείωση στο 177,8% το 2018, έναντι 179,6% του ΑΕΠ φέτος. Η Κομισιόν προβλέπει εν τω μεταξύ ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης τα οποία θα οδηγήσουν σε ουσιαστική μείωση στο 170,5% το 2019.
Στα επίπεδα της ΕΕ προβλέπεται να κινηθεί ο πληθωρισμός διαμορφούμενος 1,2% φέτος, 0,8% το 2018 και 1,3% το 2019.