Στα 26,9 δισ. η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

Στα 26,9 δισ. η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης της εξάρτησης από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κινούνται σταθερά οι ελληνικές τράπεζες, εκμεταλλευόμενες τους καλύτερους όρους για πρόσβαση στις αγορές, τις αναδιαρθρώσεις δανείων και την εισροή καταθέσεων, έτσι ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα της λειτουργικής κερδοφορίας τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA περιορίστηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ, με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να συμφωνεί στη μείωση του ανώτατου ορίου, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στις 8 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 26,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,7 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπ’ όψιν των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.