Μαζικές ρευστοποιήσεις και απώλειες δισεκατομμυρίων στην κεφαλαιοποίηση των αγορών του Κόλπου προκαλούν οι κλιμακούμενες εντάσεις στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας όσο και η έκρηξη της αντιπαράθεσης με το Ιράν καθώς και η πολιτική αποσταθεροποίηση του Λιβάνου. Αν και το Ριάντ φαίνεται ότι έριξε κρατικό χρήμα για να στηρίξει την αγορά και να δημιουργήσει εικόνα σταθερότητα, κάτι τέτοιο δύσκολα γίνεται πιστευτό σε αυτή τη φάση.
Το sell off στις μετοχές έριξε τη συνολική κεφαλαιοποίηση των αγορών του Κόλπου στα 910,7 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Απώλειες κατέγραψαν οι περισσότερες αγορές της περιοχή στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς η ένταση κλιμακώνεται και το ρίσκο ανεβαίνει.
Το πογκρόμ κατά πριγκίπων και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων στο πλαίσιο ενός “game of thrones” για την επιβολή της εξουσίας του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε συνδυασμό με την ανάληψη πιο επιθετικής εξωτερικής πολιτικής, από τη Σαουδική Αραβία, απέναντι στο Ιράν, ως δεύτερο βήμα μετά την επιβολή εμπάργκο στο Κατάρ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, καθώς η σκληρότητα των πληγμάτων δεν αφήνουν κανέναν στο απυρόβλητο.
Το κλίμα βαραίνει η αποσταθεροποίηση του Λιβάνου με το διάγγελμα παραίτησης του πρωθυπουργού Αλ Χαρίρι, από το Ριάντ και τη συνεπακόλουθη εξαφάνισή του, με καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας του από το Ιράν και τη Χεζμπολά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις μεγαλύτερες απώλειες στον Κόλπο έχει καταγράψει, αυτή την εβδομάδα, η αγορά του Κουβέιτ, καθώς 3.37 δισεκατομμύρια δολάρια εξανεμίστηκαν από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Σε βαθύ κόκκινο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ, χάνοντας περίπου 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστη αγορά από την κεφαλαιοποίησή της.
Στη Σαουδική Αραβία οι μετοχές έχασαν συνολικά 1,96 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους. Η συμπεριφορά του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο, δείχνει ότι εκδηλώνεται κρατική στήριξη “σκουπίζοντας” την προσφορά και δημιουργώντας πλασματική εικόνα σταθεροποίησης.
Οι δείκτες των Χρηματιστηρίων Αξιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία υποχώρησαν την Τετάρτη. Ο δείκτης του Ντουμπάι, DFM, βρίσκεται ήδη σε 6-ήμερο πτωτικό σερί, τη μεγαλύτερη περίοδο διαρκούς υποχώρησης από τον Μάιο του 2016. Είκοσι πέντε από τις 36 εταιρείες στο δείκτη υποχώρησαν.
- Στο Άμπου Ντάμπι ο ADX General υποχώρησε 1,1%, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.
- Στο Κατάρ ο QE Index, βρίσκεται ήδη στα χαμηλά του 2011, σημειώνοντας απώλειες 0,9% την Τετάρτη.
- Στο Ομάν ο MSM30 υποχώρησε επίσης 0,9%, με το σύνολο των 30 μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος.
- Στη Σαουδική Αραβία ο Tadawul All Share Index, με κρατική στήριξη, κατάφερε να ανακτήσει τις ζημιές και να κλείσει με κέρδη.
- Στο Μπαχρέιν ο BB All Share Index έκλεισε με κέρδη 1,1%, υποστηριζόμενος από κέρδη μόνο στην Ahli United Bank
- Τέλος στο Κουβέιτ ο SE Price Index ενισχύθηκε κατά 0,6%, τερματίζοντας πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων