Παραπαίουν οι τράπεζες, φοβούνται οι πολιτικοί, στο ψυγείο οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ-SSM για NPL’s

Παραπαίουν οι τράπεζες, φοβούνται οι πολιτικοί, στο ψυγείο οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ-SSM για NPL’s

Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απ όσα φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού κρύβουν κάτω από χαλί και στους ισολογισμούς τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως αβίαστα προκύπτει από τις πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ και η SSM για την αναβολή εφαρμογής των νέων κανόνων για τα κόκκινα δάνεια και την ουσιαστική τροποποίησή τους, ενώ έχει παγώσει και η διαδικασία εναρμόνισης με τη Βασιλεία ΙΙΙ.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί και το φόβου για μαζική προσφυγή των τραπεζών στις αγορές για αυξήσεις κεφαλαίου, ή ακόμα και για μια νέα τραπεζική κρίση στην ΕΕ, είναι η κατάθεση της επικεφαλής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, Ντανιέλ Νουί, στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπου αφού αναγκάστηκε σε ελιγμούς, εν τέλει δήλωσε ότι:

«Όταν βλέπω τόσους ανθρώπους να λένε κάτι διαφορετικό, μπορώ εύκολα να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι σίγουρα μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στο προσχέδιο, και θα γίνουν βελτιώσεις»

ενώ προσέθεσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή τους, που είναι σχεδιασμένη για την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να εξετάσει όλες τις θέσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

«Μπορώ να προτείνω να μας δώσουν λίγο χρόνο ακόμη»

Το κλίμα, η ένταση και η ένταση των πιέσεων αποκαλύπτουν το lobbying των τραπεζιτών, το άγχος των πολιτικών και μια κατάσταση που σίγουρα απέχει παρασάγγας από αυτή που περιγράφεται στις εκθέσεις και στα προηγούμενα stress tests, πανευρωπαϊκά.

Διαβάστε  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια, χωλαίνουν σε ρευστότητα

Με δεδομένο ότι οι νέοι κανόνες αφορούν τη διαχείριση των NPL’s, την καταγραφή τους και τη λογιστική τους αναγνώριση καθώς και το ρίσκο που γεννάται, είναι παραπάνω από προφανές, ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν προβλήματα που δεν είναι εύκολα διακριτά δια γυμνού οφθαλμού, τα οποία θα αναδυθούν και θα εντείνουν το πρόβλημα, με την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Διαβάστε  Μήνυμα Ντράγκι στο Βερολίνο: Δεν θ' ανέβουν άμεσα τα επιτόκια

Σύμφωνα με τη Ντανιέλ Νουί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει να καθυστερήσει την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κανόνων για τα «κόκκινα» δάνεια και να προχωρήσει σε βελτιώσεις. Η επικεφαλής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών υπεραμύνθηκε των προτεινόμενων νέων κατευθυντήριων γραμμών, που υποχρεώνουν τις τράπεζες να σχηματίσουν μεγαλύτερες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά επισήμανε ότι θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντιδράσεις.

Διαβάστε  Moody's για τράπεζες: Το 55% των εποπτικών κεφαλαίων είναι... "αέρας", γι αυτό δεν μειώνονται τα NPL

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που είναι υπό διαβούλευση έως τις 8 Δεκεμβρίου, έχουν επικριθεί ως δυνητικά επιζήμιες για την οικονομία, καθώς και ότι παραβιάζουν τα προνόμια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια άνευ προηγουμένου διαμάχη μεταξύ των θεσμών.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο επιπλέον βήμα, δεδομένου ότι επί του παρόντος έχουμε πολύ ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη»

σημείωσε.