Ανησυχητικές ενδείξεις από τον πληθωρισμό

Ανησυχητικές ενδείξεις από τον πληθωρισμό

Με το χαμηλότερο ρυθμό του τελευταίου 7μηνου έτρεξε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο 0,7%, έναντι 1% τον Σεπτέμβριο και κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς με άνοδο 1%.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι τιμές ήταν επίπεδες για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά (από 0,3 τοις εκατό το Σεπτέμβριο) και τα είδη ένδυσης και υποδημάτων (από -1 τοις εκατό το Σεπτέμβριο) ενώ επιβραδύνθηκαν για ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια (1,5% από 1,7% 0,5 τοις εκατό).

Διαφήμιση

Επιπλέον, το κόστος μειώθηκε για κατοικίες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (-0,8% έναντι 2,1%). υγεία (-1,3% έναντι -2,3%) · (-2,7% έναντι -2,9%) και αναψυχής και πολιτισμού (-1,4% έναντι -1,3%). Εν τω μεταξύ, οι τιμές προχώρησαν με τον ίδιο ρυθμό για τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (7,3%) και την επικοινωνία (1,3%).

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,1%, επιβραδύνοντας από 1,9% το Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 8,52% από το 1960 έως το 2017, φθάνοντας σε υψηλό ποσοστό 33,70% τον Ιανουάριο του 1974 και ρεκόρ χαμηλό κατά -2,90% το Νοέμβριο του 2013.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.