Σαουδική Αραβία: Πάγωσαν τους λογαριασμούς των συλληφθέντων

Σαουδική Αραβία: Πάγωσαν τους λογαριασμούς των συλληφθέντων

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ισοπέδωσης των αντιπάλων του πραγματοποίησε ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, καθώς αποφάσισε το πάγωμα των λογαριασμών των συλληφθέντων πριγκίπων και αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Μπιν Ταλάλ, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κοσμο.

Η κίνηση αυτή έχει όμως άμεση επίδραση τόσο στην περιουσία του στο εξωτερικό, όσο και στην εικόνα της Σαουδικής Αραβίας καθώς η εταιρία holding που διαχειρίζεται, δρα ως επενδυτικός βραχίοντας της χώρας και έχει συμμετοχές σε πολυεθνικές και σημαντικό ποσοστό στην Citi.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Σύμφωνα με η Σαουδαραβική Νομισματική Αρχή (SAMA) οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων που κρατούνται ως ύποπτοι σε υποθέσεις διαφθοράς έχουν παγώσει.

Διαφήμιση

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας κατέλαβαν 11 πρίγκιπες, τέσσερα μέλη υπουργικού συμβουλίου και δώδεκα πρώην υπουργούς της κυβέρνησης σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως πογκρόμ κατά της διαφθοράς.

Η SAMA αποφάσισε έκανε να παγώσει τους λογαριασμούς σε απάντηση του αιτήματος του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι μόνο οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων έχουν τεθεί σε αναστολή μέχρι την οριστική απόφαση των δικαστηρίων και όχι τις πράξεις των εταιρειών τους.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Οι συλλήψεις ανακοινώθηκαν λίγες ώρες μετά την κατάρτιση της επιτροπής «καταπολέμησης της διαφθοράς» από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με το ΣΕΑ, η επιτροπή έχει την εξουσία να διερευνά, να συλλάβει, να εκδίδει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να παγώνει οικονομικούς λογαριασμούς ατόμων που είναι ύποπτα για διαφθορά.

“Το βασιλικό διάταγμα [για τη σύσταση της επιτροπής] θα συμβάλει στην ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης, των αρχών διακυβέρνησης, της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων και των εταιριών”

, δήλωσε προηγουμένως το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Το διάταγμα, πρόσθεσε, θα χρησιμεύσει επίσης στην εδραίωση της «ρεφορμιστικής προσέγγισης» της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην επιτάχυνση της εθνικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας.

Διαφήμιση