Προβοκάρει την ΕΕ ο Πουτζεμόν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα

Προβοκάρει την ΕΕ ο Πουτζεμόν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα

Να εκμεταλλευτεί το χρόνο, την ελευθερία και τις Βρυξέλλες σε μια ακόμη, απέλπιδα, προσπάθεια να σύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιπαράθεση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας με την κεντρική κυβέρνηση επιχείρησε ο έκπτωτος και υπόδικος πρόεδρος Καρλές Πουτζεμόν.

Ο Καρλές Πουτζεμόν από τις Βρυξέλλες όπου παραμένει ελεύθερος παρά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία εις βάρος του και ακόμη πρώην τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του, πραγματοποίησε μια ακόμη επίδειξη ισχύος συναντώντας δημάρχους της Καταλονίας και επιτιθέμενος στην ΕΕ, προσπαθώντας να πυροδοτήσει αντίδραση, ή έστω να εκμαιεύσει απάντηση, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον διάλογο.

«Θα αποδεχθείτε το αποτέλεσμα της ψήφου των Καταλανών (σ.σ την 21η Δεκεμβρίου) ή θα συνεχίσετε να βοηθάτε τον Ραχόι σε αυτό το πραξικόπημα;»

διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Προϋπολογισμός ΕΕ: Που πάει το 1 τρισ. ευρώ

Ωστόσο, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις του έκπτωτου προέδρου της Καταλονίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απάντησε σε κανένα επίπεδο, επιμένοντας έτσι στη θέση ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας.

Το προηγούμενο Σάββατο και με την έγκριση της Γερουσίας, άνω σώματος του κοινοβουλίου της Ισπανίας, η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ήρε προσωρινά την αυτονομία της περιφέρειας της Καταλονίας, καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση, διέλυσε το τοπικό κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες τοπικές εκλογές στην επαρχία για τις 21 Δεκεμβρίου.
Τις αρμοδιότητες του τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αυτοπροσώπως, για να τις εκχωρήσει αμέσως στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας της χώρας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

Διαβάστε  Η Κομισιόν βλέπει Trump-effect στην ανάπτυξη, όχι όμως στην Ελλάδα

Τις αρμοδιότητες των Καταλανών τοπικών υπουργών που καθαιρέθηκαν ασκούν απευθείας οι Ισπανοί αρμόδιοι υπουργοί ανά υπουργείο.
Ο καθαιρεθείς τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος αφέθηκε την Κυριακή ελεύθερος υπό όρους από τη βελγική Δικαιοσύνη, κατήγγειλε νωρίτερα την κράτηση μελών της πρώην κυβέρνησής του από τις ισπανικές αρχές.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερις από τους πρώην υπουργούς του που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στο Βέλγιο απελευθερώθηκαν από την πλευρά τους τη νύκτα της Κυριακής από Βέλγο ανακριτή, αφού έδωσαν τις καταθέσεις τους.
Όπως ζητήθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών, οι πέντε Καταλανοί αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, εν αναμονή της εξέτασης των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Ισπανία.

Διαβάστε  Cyber ​​Chronix: Ο GDPR έγινε... παιχνίδι, από την ΕΕ

Διαφήμιση