Νέες προκλήσεις και πολεμικές ιαχές από τον Τραμπ στην Κορέα

Νέες προκλήσεις και πολεμικές ιαχές από τον Τραμπ στην Κορέα

Νέα εμπρηστική ομιλία κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν από το Κοινοβούλιο της Νοτίου Κορέας πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ με πολεμικές ιαχές και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, επιδιώκοντας να προκαλέσει την απάντηση της Πιονγιάνγκ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζοντας τους τόνους διεθνώς επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από το εσωτερικό μέτωπο, ενώ κατηγόρησε τον Κιμ για την ίδια ακριβώς τακτική, καθώς η δημοτικότητά του βρίσκεται στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο και οι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των σχέσεων με τη Ρωσία και της παρέμβασης του Κρεμλίνου στις εκλογές, αποκτά διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε την «απάνθρωπη δικτατορία» της Πιονγιάνγκ, προσθέτοντας πως «έχει έρθει η ώρα της ισχύος» έναντι της Βόρειας Κορέας.

Διαφήμιση

Στην ουσία η δήλωση αυτή αποτελεί πολεμική ιαχή, είναι σαφώς προκλητική και στοχεύει στην αντίδραση του Κιμ, ώστε κλιμακωθεί εκ νέου η ένταση που φάνηκε να έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

«Μην μας υποτιμάτε και μην μας δοκιμάζετε» είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος προς τη Βόρεια Κορέα, καλώντας παράλληλα τα μέλη του νοτιοκορεάτικου κοινοβουλίου να «μην αφεθούν να εκφοβιστούν» από την Πιονγιάνγκ. Διαμήνυσε ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε οι αμερικανικές πόλεις να απειλούνται με καταστροφή» και ότι δεν θα επιτρέψει

«οι χειρότερες ωμότητες στην ιστορία να επαναληφθούν εδώ, σε αυτό το έδαφος που πολεμήσαμε και πεθάναμε για να εξασφαλίσουμε»,

υπενθυμίζοντας την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Κορέας.

Αναφερόμενος στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι «μακράν του να εγγυάται την ισότητα των πολιτών της, αυτή η απάνθρωπη δικτατορία τους μετράει (…) με βάση αυθαίρετα κριτήρια που αφορούν την πίστη τους προς (τον αρχηγό) του κράτους».
Ο Τραμπ προέτρεψε όλες τις χώρες του κόσμου να ενωθούν και να απομονώσουν την Πιονγιάνγκ αρνούμενες να της προσφέρουν «οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης, ή αποδοχής» ή την «προμήθεια» οποιουδήποτε αγαθού.

Ο Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ για την ανάπτυξη ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, αλλά προσέφερε επίσης μια διπλωματική διαδικασία για να «κλειστεί μια συμφωνία».
Η ομιλία του ακολούθησε την ακύρωση της απρογραμμάτιστης επίσκεψης στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Τραμπ και του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, καθώς έπειτα από δύο προσπάθειες το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπόρεσε να προσεδαφιστεί λόγω της ομίχλης, σύμφωνα με αξιωματούχους.