Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πολιτικού ρίσκου και περαιτέρω εμπέδωσης της σταθερότητας καταγράφονται στο πολιτικό σκηνικό, ενώ στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει και η δυναμική των εξελίξεων στην οικονομία και τις τράπεζες.
Αν και τα κόμματα επενδύουν στην τρέχουσα ειδησεογραφία για να τροφοδοτήσουν την αντιπαράθεση και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας θόρυβο ένταση και καλλιεργώντας κλίμα αντιπαράθεσης, η οποία εκ πρώτης όψεως αποτελεί στοιχείο αβεβαιότητας, τη συγκεκριμένη περίοδο και στο περιβάλλον που αυτά εξελίσσονται αποτελούν εγγύηση σταθερότητας.
Η ευθείες βολές της αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση και με την κεντροαριστερά σε διαδικασία αναζήτησης ηγέτη, ταυτότητας και διακριτού πολιτικού μηνύματος, δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση την χαλάρωση των δεσμών και την υιοθέτηση μιας αποστασιοποιημένης προσέγγισης από το Μαξίμου απέναντι στον πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος.
Παράλληλα, αποτρεπτικοί για σκέψεις αλλαγής κυβερνητικού εταίρου ή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι και οι υπο διαμόρφωση συσχετισμοί στην κεντροαριστερά, όπου ο μοναδικός υποψήφιος που είχε δηλώσει πρόθεση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης φαίνεται να τίθεται εκτός κούρσας προεδρίας, από τον πρώτο γύρο. Η προοπτική επικράτησης της Φώφης Γεννηματά ή του Γιώργου Καμίνη, που έχουν δηλώσει ανοιχτοί σε κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, λειτουργεί επίσης υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας και εμπέδωσης του πολιτικού status quo.
Ακόμη και τα σκάνδαλα, τύπου Paradise Papers, που δείχνουν να πλήττουν την αξιωματική αντιπολίτευση, επίσης δρουν στην κατεύθυνση της συντήρησης του status quo., καθώς περιορίζεται η διάθεση υψηλών τόνων αντιπολίτευσης, τροφοδοτείται κύκλος εσωστρέφειας και διαδικασίες διαχείρισης του πολιτικού κόστους.
Παράλληλα, η τροχοδρόμηση της οικονομίας σε αναπτυξιακό διάδρομο, η προοπτική εξόδου στις αγορές, reprofilling του χρέους και περαιτέρω κάμψης της ανεργίας, σε συνδυασμό με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, δημιουργούν προοπτική ανάκτησης μέρους του απολεσθέντος κοινωνικού ερείσματος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνοντας προοπτικά πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας.
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων προκρίνει σενάρια στρατηγικής πολιτικής αντιπαράθεσης και απομακρύνει το ενδεχόμενο πολιτικών αιφνιδιασμών και “κλεφτοπόλεμου”, περιορίζοντας το ρίσκο εκλογών στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών, γεγονός που δρα υποστηρικτικά στην προσπάθεια βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος.