Στρατηγική οικοδόμησης μετώπου στην ανατολική μεσόγειο ακολουθούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, αφενός εμβαθύνοντας τη μεταξύ τους αμυντική συνεργασία και αφετέρου με νέα διακήρυξη στην οποία περιλαμβάνεται ρητά η πρόθεση διεύρυνσης του σχήματος, στοχεύοντας αρχικά στην ενσωμάτωση της Αιγύπτου.
Υψηλής σημειολογίας για τις προθέσεις των χωρών είναι η σύσταση διαρκούς επιτροπής για την προετοιμασία συνόδων και για ο καθορισμός ετησίων συναντήσεων σε επίπεδο υπουργών, διαμορφώνοντας ένα σταθερό περιβάλλον συνεργασίας.
Γεωπολιτικά η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και η προοπτική συμμετοχής της Αιγύπτου, ακόμα και σε εμβρυακό επίπεδο, αποτελεί πηγή ανησυχία για την Τουρκία και για τη Ρωσία καθώς διαμορφώνει φιλοαμερικανικό και νατοϊκό πλέγμα σε μια συγκεχυμένη περιοχή, που μέχρι τώρα αποτελούσε θέατρο επιχειρήσεων και επίδειξης δύναμης, ενώ η εγγενής αστάθειά την καθιστούσε μοχλό πίεσης σε περιόδους κρίσεων.
Η χθεσινή, πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας των τριών χωρών στην Αθήνα, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Πάνος Καμμένος, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και Χριστόφορος Φωκαΐδης συμφώνησαν στην επέκταση της συνεργασίας σε επίπεδο επιχειρήσεων και ασκήσεων. Οι τρεις υπουργοί τόνισαν μάλιστα ότι το τριμερές σχήμα συνεργασίας είναι δυνατόν να διευρυνθεί και από όσες χώρες της περιοχής επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό.
Η δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής αφορά πρωταρχικά την Αίγυπτο, αν και δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη επί τούτου, αλλά διατυπώνεται για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Αγκυρας. Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι «η αστάθεια που χαρακτηρίζει την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από κάθε κράτος. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και συνεργασία».
Πυλώνα ασφαλείας και ευημερίας χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου ο κ. Λίμπερμαν, ο οποίος μίλησε για αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, το λαθρεμπόριο, την τρομοκρατία και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. «Ο διαχωρισμός δεν είναι ανάμεσα σε Εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, αλλά ανάμεσα στις μετριοπαθείς χώρες και στις ριζοσπαστικές χώρες», υπογράμμισε ο κ. Λίμπερμαν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από προχθές και έχει κάνει έναν γύρο συνομιλιών με τον Ελληνα ομόλογό του για τη διμερή διάσταση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ. «Οι 3 χώρες υπερασπίζονται όχι μόνο τα κοινά συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας, για σταθερότητα, ασφάλεια, ομαλότητα σε μια ταραγμένη περιοχή όπου υπάρχουν θέματα ασύμμετρων απειλών, θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας και ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φωκαΐδης.
Η τριμερής στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ενώ στο Ισραήλ διεξάγεται μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, η «Blue Flag 2017».