Αδειάζει Πουτζεμόν ο πρωθυπουργός του Βελγίου

Αδειάζει Πουτζεμόν ο πρωθυπουργός του Βελγίου

Εκτεθειμένο αφήνει τον Καρλές Πουτζεμόν με δηλώσεις του πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι η πολιτική κρίση υφίσταται στην Ισπανία και όχι στη χώρα του, ενώ υποβάθμισε τις δηλώσεις στήριξης που έγιναν από Φλαμανδούς πολιτικούς προς τον Καταλανό.

Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό τον Καρλές Πουτζεμόν στήριξαν μόνο εθνικιστές Φλαμανδοί υπουργοί του που υποστηρίζουν τους αποσχιστές ηγέτες της Καταλονίας. Είναι η πρώτη φορά που ο Σαρλ Μισέλ μίλησε ενώπιον των βουλευτών – σε επιτροπή του κοινοβουλίου – μετά την άφιξη, στις 30 Οκτωβρίου στο Βέλγιο, των πέντε αποσχιστών ηγετών που η Μαδρίτη θέλει να δικάσει για «στάση» και «αποσχιστική δράση».

«Υπάρχει πολιτική κρίση στην Ισπανία και όχι στο Βέλγιο!»,

δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δεχόταν καταιγισμό επικριτικών ερωτήσεων από Βέλγους βουλευτές για τη διακυβέρνησή του.

Διαφήμιση

«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι μια υπόθεση της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης»,

συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ αναφορικά με τη δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει στην Ισπανία σε βάρος πέντε Καταλανών πρώην αξιωματούχων –μεταξύ των οποίων ο καθαιρεθείς τοπικός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζντεμόν – που βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε  Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Βέλγιο

Παρά τις εκκλήσεις του να τηρηθεί «διακριτική στάση» όσον αφορά αυτό το πολύ ευαίσθητο για την ισπανική κυβέρνηση ζήτημα, υπουργοί ή ηγέτες του κόμματος N-VA (Φλαμανδοί εθνικιστές που συνεργάζονται με τον κυβερνητικό συνασπισμό) έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την συμπάθειά τους προς τους Καταλανούς, με δηλώσεις τους κατά της ισπανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε  Ένοχος ο "εγκέφαλος" των καμικάζι του ISIS του Παρισιού

Ενώπιον των βουλευτών, ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε ότι, από την 1η Οκτωβρίου, ημέρα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος στην Καταλονία, είχε απευθύνει έκκληση για «πολιτικό διάλογο» ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη. Ήταν ένας τρόπος για να πει πως δεν μπορεί να θεωρείται ύποπτος ότι μεροληπτεί υπέρ κάποιας παράταξης, παρά το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα είχε καταδικάσει τις βιαιότητες.
Σε διπλωματικό επίπεδο, «έχουμε έναν συνομιλητή, αυτός είναι η ισπανική κυβέρνηση, η Μαδρίτη», δήλωσε επίσης ο φιλελεύθερος γαλλόφωνος Βέλγος ηγέτης.

Διαβάστε  Καταλονία: Αν όχι ο Πουτζεμόντ, τότε ποιός;

Διαφήμιση