Δριμεία επίθεση στις εταιρίες τεχνολογίας και ιδιαίτερα στα social media και στη Google πραγματοποίησε η επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, με κατηγορίες για υπονόμευση της Δημοκρατίας, επιτρέποντας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο “φόβο” και την “απληστία” να κατευθύνουν εμπορική πολιτική τους, σε μια πρωτόγνωρη επίθεση, εγκαλώντας ευθέως το Facebook, τη Google και την Apple για τις υποθέσεις φοροαποφυγής.
Η Μαργκρέτ Βεστάγκερ, που έχει επιβάλλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μεγαθήρια της αγοράς για φοροδιαφυγή και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, κατηγόρησε εκ νέου και δημοσίως τις εταιρίες για στρέβλωση της αγοράς και προσπάθεια άμβλυνσης των όρων του ανταγωνισμού.
Μιλώντας σε διάσκεψη στη Λισαβόνα, η επίτροπος Ανταγωνισμού πρόσθεσε ότι η Ευρώπη ήταν “διαφορετική” από τις ΗΠΑ, αντιλαμβανόμενη τους περιορισμούς που θέτουν στη δημοκρατία οι αγορές.
“Θέλουμε ελεύθερες αγορές, αλλά καταλαβαίνουμε το παράδοξο των ελεύθερων αγορών που είναι ότι μερικές φορές απαιτείται να παρέμβουμε. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας αλλά ο νόμος της δημοκρατίας που λειτουργεί. “
Όπως επισημαίνουν και οι Financial Times η ρητορική της Μαργκρέτ Βεστάγκερ αποτελεί σαφή κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τη φοροδιαφυγή των εταιριών, ενώ ακολουθούν τις αποκαλύψεις για τα paradise papers.
“Τα κίνητρα που οδηγούν στην παραβίαση του νόμο περί ανταγωνισμού είναι τόσο παλιά όσο ο Αδάμ και η Εύα”
, ανέφερε η κ. Βστάγκερ, για να προσθέσει ότι
“Πρόκειται για απληστία. Φόβος. Και όταν συνδυάζεις αυτά με ισχύ, παίρνεις ένα πολύ δηλητηριώδες κοκτέιλ. “
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ επέβαλε στην Amazon πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ, ως επιστροφή φόρου προς το Λουξεμβούργο, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε επωφεληθεί από παράνομες κρατικές ενισχύσεις, καθώς ως τέτοιες λαμβάνονται οι εκπτώσεις φόρων με ιδιωτικές συμφωνίες.
Ωστόσο, η Αμαζόν και το Λουξεμβούργο έχουν από καιρό αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση και δεν αποκλείεται να κινηθούν κατά της απόφασης. Κάτι τέτοιο θα έφερνε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε ιδιαίτερα άβολη θέση, καθώς η σύμβαση της Amazon με το Λουξεμβούργο υπογράφηκε επί πρωθυπουργίας του.
Η Βεστάγκερ επίσης ζητά από την Ιρλανδία να εισπράξει 13 δισ. σε φόρους που οφείλει η Apple, τους οποίους είχε επίσης αποφύγει μέσω σύμβασης, η οποία θεωρείται παράνομη και οι διαφυγόντες φόροι χαρακτηρίζονται “κρατικές ενισχύσεις”. Την υπόθεση η επίτροπος Ανταγωνισμού έχει παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι εταιρείες τεχνολογίας υποβλήθηκαν σε αυξημένο έλεγχο για τις φορολογικές ρυθμίσεις τους τα τελευταία χρόνια, καθώς η δημόσια συζήτηση μετατοπίζεται σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν περίπλοκες λογιστικές ή ειδικές συμφωνίες με τις κυβερνήσεις για να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους τους.
Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις της Ebay και της Netflix, εταιρίες με εκατομμύρια βρετανούς πελάτες, που κατέβαλαν συνολικά λιγότερα από 1,9 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα Paradise Papers, φαίνεται ότι έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια σχήματα για φοροαποφυγή.