Τι κρύβει το Game of Thrones στη Σαουδική Αραβία

Τι κρύβει το Game of Thrones στη Σαουδική Αραβία

Σε φάση δομικού μετασχηματισμού, με ευρείες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, έχει εισέλθει πλέον σε όλα τα επίπεδα η Σαουδική Αραβία, με τις συλλήψεις και αποπομπές πριγκίπων και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων να αποτελούν περισσότερο δήλωση ισχύος και αποφασιστικότητας και λιγότερο κινήσεις ουσίας και εκκαθάρισης του ανταγωνισμού για τον βασιλικό θρόνο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, φαίνεται ότι επέλεξε την πιο ηχηρή δήλωση μεταβίβασης της ισχύος, έχοντας ήδη ελέγξει όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Διεθνή media επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αν και η πορεία του διαδόχου πρίγκιπα είναι αρκούντως εντυπωσιακή, το πογκρόμ κατά δελφίνων, αξιωματούχων και δισεκατομμυριούχων είναι πρωτοφανές, ενώ επίσης αίσθηση προκαλεί και η πρακτική των συλλήψεων και ανακοινώσεων καθώς το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προσπαθεί να κρατά χαμηλούς τόνους και να “μη βγάζει τα άπλητά του στη φόρα”. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πάνω από 30 άτομα, μεταξύ των οποίων 11 πρίγκιπες και τέσσερις υπουργοί και πρώην υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι, ενώ ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί καταγγελίες.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Το IPO των 2 τρισ. της Aramco απομακρύνεται

Οι συλληφθέντες δεν κρατούνται σε κελιά, αλλά στο πολυτελές ξενοδοχείο Ριτζ, χωρίς φρουρά. Η διοίκηση του ξενοδοχείου αναγκάστηκε ξαφνικά να αποκλείσει το κτίριο, ενώ και στους ενοίκους προσφέρθηκε διαμονή αλλού, χωρίς προειδοποίηση.

Οι κινήσεις συνηγορούν σε στρατηγική συγκέντρωσης ισχύος και ανατροπή του status quo, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζουν το τοπίο με ταχύτητα και χωρίς περιστροφές, κινήσεις που φαίνεται να αποτελούν προπομπό ευρύτερων εξελίξεων.

Ο νεαρός διάδοχος του θρόνου έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, προωθεί κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως η έκδοση διπλώματος σε γυναίκες, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε την κατασκευή της υπερσύγχρονης πόλης Neom στην ερυθρά θάλασσα, σχέδιο που υποστηρίζει με κεφάλαια 500 δισ..

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα και ο Βασιλιάς καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών του, αντικαθιστώντας τον με τον αναπληρωτή του, ο οποίος είναι προσωπική επιλογή του πρίγκιπα και επέβλεπε, έως τώρα, το σχέδιο μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

Πολιτικά, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν απολαμβάνει τη στήριξη της νεολαίας της χώρας του, με τους έως 25 να αποτελούν πάνω από το 5% του συνολικού πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ και η επίκληση της διαφθοράς ως αιτία σύλληψης προσθέτει στο προφίλ που διαμορφώνει.

Ο πρίγκιπας είναι επίσης ο ενορχηστρωτής του πολέμου με την Υεμένη, μιας εστίας έντασης που δεν μπορεί να σβήσει, ούτε να κερδηθεί άμεσα, τροφοδοτώντας ανασφάλεια και ανεβάζοντας το ρίσκο. Είναι ο ίδιος που συμμετέχει ενεργά στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ για την απομόνωση του Ιράκ και το εμπάργκο στο Κατάρ.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις τελευταίες ημέρες πολλοί ξένοι ηγέτες, τόσο από την περιοχή, όσο και διεθνώς, προσέρχονται στη Σαουδική Αραβία για πολιτικές επαφές και γεωπολιτικά ζητήματα.
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και η εκτόξευση της τιμής του μαύρου χρυσού σε υψηλό 2ετίας στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Διαφήμιση