Στρατηγική ώστε να ωφεληθεί από τις εν εξελίξει διεργασίες και την αναδιάταξη ισορροπιών στο Eurogroup, στη γερμανική πολιτική σκηνή και στην ισορροπία δυνάμεων εντός της ΕΕ, καθώς από την προοπτική αναβάθμιση του ESM, επιχειρεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και μείζον διακύβευμα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές. Αν και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων πιέζουν για συμφωνία εντός του έτους, οι αποφάσεις θα ληφθούν καθ οδόν και με γνώμονα τα πρόσωπα που τελικά θα αναλάβουν τα ηνία σε Βρυξέλλες και Βερολίνο την επόμενη μέρα.
Η επικείμενη αποχώρηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του οργάνου, έχει πυροδοτήσει διαδικασία αναδιάταξης ισορροπιών στο εσωτερικό, δοκιμάζοντας συμμαχίες και σφυρηλατώντας νέες, ενώ παράλληλα η δεδομένη αναβάθμιση του ESM και η αντιπαράθεση Γαλλίας και Γερμανίας για τον έλεγχό του, δημιουργούν ένα ακόμη πεδίο που θα απαιτηθούν συναινέσεις. Την ολοκλήρωση παρεμποδίζει όμως το ρευστό σκηνικό στη Γερμανία, καθώς ακόμα δεν έχει σχηματιστεί η “Τζαμάικα”, ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι ερίζουν για τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.
Παιχνίδι εξουσίας εξελίσσεται και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπου η πολιτική ανατροπή στην Αυστρία ανάγκασε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αλλάξει στρατόπεδο αποχωρώντας από αυτό του Μάριο Ντράγκι και προσχωρώντας στο γερμανικό.
Η ρευστότητα αυτή δημιουργεί ευκαιρίες για εν εξελίξει ζητήματα και επίτευξη άμεσα υλοποιήσιμων ad-hoc συμφωνιών, οι οποίες προοδευτικά συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός θετικού πακέτου από την αξιολόγηση αλλά και στην επαναβεβαίωση της πολιτικής στήριξης προς την κυβέρνηση, η οποία επενδύει σε αυτό το κλίμα καθώς προλειαίνει το έδαφος για έξοδο στις αγορές.
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον “κάτσει η μπίλια” για τον επόμενο επικεφαλής του Eurogroup και εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις για το νέο υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους. Εφόσον κριθεί ότι η αλλαγή φρουράς στο Eurogroup και στο Βερολίνο δεν θα είναι ευνοϊκή η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αν όμως φαίνεται να υπάρχει χώρος για βελτιώσεις μετά, τότε θα “παίξει καθυστερήσεις”.
Η διαπραγμάτευση αυτή όμως θα έχει αντίστοιχο σκέλος και για την Αθήνα η οποία θα κληθεί να λάβει θέση και να δώσει την ψήφο της στο πλαίσιο των νέων συμμαχιών, ευελπιστώντας να δρέψει άμεσα τους καρπούς, ώστε να μην φανεί ότι προσφέρει “επί πιστώσει”.
Πολιτικά, η εικόνα αναμένεται να καθαρίσει στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Άγκελα Μέρκελ θα δώσει το στίγμα των εξελίξεων στο Βερολίνο και των προθέσεών της νέας κυβέρνησης.
Θετικοί Νατάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέκλινγκ
Για θετικά μηνύματα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, κυρίως για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup της Δευτέρας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι παραμένει στόχος η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του 2017.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να λάβει δράση για την προστασία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι απειλούνται με επιθέσεις.
Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι ήταν σημαντική η πρόοδος κατά την πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, χάρη στην εποικοδομητική συμμετοχή όλων των πλευρών στις συνομιλίες.
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι στα τέλη Νοεμβρίου, τα κλιμάκια των θεσμών θα επανέλθουν στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης μέσα στο 2017. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό», πρόσθεσε.
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την πρόοδο που καταγράφηκε στην αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.