Μάχη για τον έλεγχο του Λιβάνου, αναζητείται ο παραιτηθείς πρωθυπουργός

Μάχη για τον έλεγχο του Λιβάνου, αναζητείται ο παραιτηθείς πρωθυπουργός

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση βρίσκεται ο Λίβανος καθώς η αντιπαράθεση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας για τον έλεγχο της χώρας οδήγησε σε παραίτηση του πρωθυπουργού, Αλ Χαρίρι, με καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας του από την Τεχεράνη και τη Χεζμπολά, ενώ η πολυήμερη απουσία του έχει πυροδοτήσει ποικίλα σενάρια για εμπλοκή ξένων δυνάμεων. Ταυτόχρονα αναζητείται νέος πρωθυπουργός.

Διαφήμιση

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Αλ Χαρίρι, ανακοίνωσε την απόφασή του από τη Σαουδική Αραβία. Την κατάσταση περιέπλεξε εφημερίδα του Λιβάνου η οποία υποστήριξε ότι μετά την ανακοίνωση της παραίτησης ο Αλ Χαρίρι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο βασίλειο, ωστόσο το γραφείο Τύπου του κ. Χαρίρι ανακοίνωσε ότι βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι ήδη επιστρέφει στο Ριάντ.

Διαβάστε  Πολεμο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και εμπλοκή των ΗΠΑ φοβάται ο Μπέρνι Σάντερς

Σύμβουλοι του Σ. Χαρίρι – σουνίτη μουσουλμάνου πολιτικού με την μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα και στενού συμμάχου της Σ. Αραβίας – διέψευσαν τους ισχυρισμούς ότι ο τέως πρωθυπουργός βρίσκεται υπό κατ΄ οίκον περιορισμό.

Η εφημερίδα του Λιβάνου Al Akhbar, η οποία συντάσσεται με την σιιτική ένοπλη οργάνωση και πολιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, έγραψε ότι ο κ. Χαρίρι «τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Ριάντ την περασμένη Παρασκευή» και έκτοτε παραμένει υπό κράτηση.

Διαβάστε  Συρία: Δείχνουν Ισραήλ για νέο βομβαρδισμό βάσεων του Άσαντ

Τη Δευτέρα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ Τζουμπέιρ διέψευσε ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς ότι το Ριάντ υποχρέωσε τον κ. Χαρίρι σε παραίτηση και πρόσθεσε ότι είναι ελεύθερος να φύγει όποτε θέλει.

Οι εικασίες στον Λίβανο σχετικά με την τύχη του κ. Χαρίρι συνεχίζονται ακόμη και μετά την δημοσιοποίηση από τα σαουδικά μέσα ενημέρωσης φωτογραφίας του με τον βασιλιά Σαλμάν και της πληροφορίας ότι αναχωρεί για τα ΗΑΕ.
Η κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία κατέρρευσε έπειτα από την αιφνιδιαστική παραίτηση του κ. Χαρίρι, περιελάμβανε και την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα al-Akhbar, σαουδαραβικό κλιμάκιο ασφαλείας επιτηρεί τον Σ. Χαρίρι. Η εφημερίδα επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές που πρόσκεινται στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι ο Σ. Χαρίρι, η οικογένεια του οποίου έκανε την περιουσία της στην κατασκευαστική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας, έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση στα τηλέφωνά του.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Διαφήμιση