Ευρωστρατός: Ιταλός διαδέχεται τον στρατηγό Κωσταράκο

Ευρωστρατός: Ιταλός διαδέχεται τον στρατηγό Κωσταράκο

Ιταλός θα είναι ο διάδοχος του μόνιμου διευθυντή της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, η θητεία του οποίου λήγει το Νοέμβριο του 2018. Μετά από ψηφοφορία των αρχηγών επιτελείων εθνικής άμυνας πρόεδρος εξελέγη, ο κ. Claudio Graziano, Ιταλός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε ένα χρόνο.

Η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκε σε επίπεδο Αρχηγών Άμυνας της ΕΕ (CHODs). Τη συνάντηση προήδρευσε ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο μόνιμος πρόεδρος της επιτροπής.

Η συνάντηση αποτέλεσε επίσης την ευκαιρία να γίνει απολογισμός της εφαρμογής της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ιδίως η συντονισμένη ετήσια επιθεώρηση της δοκιμής άμυνας (CARD) και η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO).

Διαβάστε  Ο Τραμπ με όπλο την Πολωνία σκότωσε το NATO, αφού "αιματοκύλισε" τον Λευκό Οίκο

Οι αρχηγοί άμυνας της ΕΕ πραγματοποίησαν επίσης συζήτηση για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ μαζί με τον στρατηγό Petr Pavel, τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και με τον στρατηγό Curtis M. Scaparrotti, ανώτατο συμμαχικό διοικητή του ΝΑΤΟ Ευρώπη. Έλαβαν ενημέρωση σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε τομείς υβριδικών και κυβερνοχώρων.

Διαβάστε  Ο Γιούνκερ στην Αθήνα: Μεταμνημόνιο, Τουρκία και Ευρωστρατός στο μενού

Οι αρχηγοί άμυνας της ΕΕ συζήτησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης Althea, της επιχείρησης EUNAVFOR Atalanta και της επιχείρησης EUNAVFOR Sophia.

Οι αρχηγοί άμυνας της ΕΕ πραγματοποίησαν συζήτηση σχετικά με τις στρατιωτικές αποστολές στρατιωτικής επιμόρφωσης της ΚΠΑΑ μαζί με τον Διευθυντή στρατιωτικού σχεδιασμού και επιχειρήσεων (MPCC).

Επιπλέον, το Συμβούλιο συζήτησε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, και ιδίως την απειλή της ISIS / Daesh με τις χώρες εταίρους. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Τυνησία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, καθώς και εκπρόσωποι από τη Νότια Κορέα, την Αλβανία και την Ιορδανία.

Διαβάστε  Συμφωνία Airbus-Dassault για νέο ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος

Τέλος, οι αρχηγοί άμυνας εξέλεξαν τον κ. Claudio Graziano, Ιταλό αρχηγό της ενόπλων δυνάμεων, ως επόμενο μόνιμο πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ. Θα αναλάβει καθήκοντα το Νοέμβριο του 2018.

Διαφήμιση