Επανεμπλοκή του NATO στο Αφγανιστάν λόγω… Τραμπ

Επανεμπλοκή του NATO στο Αφγανιστάν λόγω… Τραμπ

Το δόγμα επανεμπλοκής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν σύρεται να στηρίξει το NATO υπό την ασφυκτική πίεση του Λευκού Οίκου, αν και βρισκόταν σε διαδικασία απεμπλοκής από τη χώρα, στο πλαίσιο του σχεδίου του Μπαράκ Ομπάμα.

Η επέλαση των ταλιμπάν και η φημολογούμενη συνεργασίας τους με το Ισλαμικό Κράτος σε συνδυασμό με την προοπτική αποσταθεροποίησης της δυτικά υποστηριζόμενης κυβέρνησης της Καμπλούλ αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία ζητήθηκε από τις ΗΠΑ η εμπλοκή του NATO, το οποίο είχε λάβει απόφαση για ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας πριν από μερικούς μήνες.

Διαβάστε  Παρέμβαση-μήνυμα Μάτις για Σκοπιανό, ζητά συμμόρφωση με την απόφαση του Βουκουρεστίου

Σε αυτό το πλαίσιο το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την απόφασή του να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων του στο Αφγανιστάν κατά 3.000, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Διαφήμιση

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει το Αφγανιστάν και αποφασίσαμε ότι θα ενισχύσουμε τη στήριξή μας. Αποφασίσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των στρατευμάτων μας για να βοηθήσουμε το Αφγανιστάν να βγει από το αδιέξοδο. Τώρα ο αριθμός τους είναι περίπου 13.000 και θα φτάσει περίπου τις 16.000»,

εξήγησε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Τα μισά νέα στρατεύματα θα προέρχονται από τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα από τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο ίδιος, λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Διαβάστε  Ο Τραμπ με όπλο την Πολωνία σκότωσε το NATO, αφού "αιματοκύλισε" τον Λευκό Οίκο

Ο γ.γ. του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου υπογράμμισε ότι οι στρατιώτες «δεν θα επιστρέψουν στις επιχειρήσεις μάχης», αλλά θα συμμετέχουν στην αποστολή εκπαίδευσης, υποστήριξης και παροχής συμβουλών.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής της αποστολής Αποφασιστική Στήριξη του ΝΑΤΟ, είχε ζητήσει την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ήδη από τον Φεβρουάριο, τονίζοντας ότι μερικές χιλιάδες ακόμη θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στους Ταλιμπάν και τις άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.
Βάσει της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα σταλούν επιπλέον 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Διαβάστε  Ο Στόλτενμπεργκ παρέδωσε την πρόσκληση στον Ζάεφ

Διαφήμιση