“Εκτός… κλίματος” ο Τραμπ, τον απέκλεισε ο Μακρόν

“Εκτός… κλίματος” ο Τραμπ, τον απέκλεισε ο Μακρόν

Σαφές και ηχηρό μήνυμα με υψηλό συμβολισμό στέλνει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν αποκλείοντας τον Ντόναλντ Τραμπ από τη λίστα των προσκεκλημένων στη Σύνοδο για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου.

Η Γαλλική προεδρία ανακοίνωσε μάλιστα τον αποκλεισμό κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της αντιπαράθεσης με τον Λευκό Οίκο, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι σε μια προσπάθεια που 100 μετέχουν οι ΗΠΑ είναι αποκλεισμένες, λόγω της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί απ αυτή τη συμφωνία. Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής στις ήδη οξυμένες σχέσεις Παρισιού Ουάσιγκτον, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.

Στη σύνοδο αυτή, που διοργανώνει η Γαλλία με την ευκαιρία των δύο ετών μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, θα παραστούν 2.000 συμμετέχοντες από περίπου 100 χώρες και 800 οργανισμούς, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες.

Διαφήμιση

«Πρέπει να ελέγξουμε την πρόοδό μας σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας. Αν δεν επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο της αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτα 1,5 βαθμό Κελσίου στο τέλος του αιώνα. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας»

τόνισε η γαλλική Προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Ο κ. Τραμπ δεν «έχει προσκληθεί προς το παρόν», επεσήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι αποσύρει την Ουάσινγκτον από τη Συμφωνία του Παρισιού, κάτι που ωστόσο δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν το 2020.

Η Συμφωνία, η οποία υιοθετήθηκε στο τέλος του 2015, έχει επικυρωθεί μέχρι στιγμής από 168 χώρες, έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα πριν τη βιομηχανική επανάσταση. Όμως η ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ επέφερε ένα πλήγμα στη Συμφωνία.
Η σύνοδος του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο νησί Σεγκέν του Παρισιού, λίγο μετά τη διεξαγωγή της 23ης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που διεξάγεται ως τις 17 Νοεμβρίου στη Βόννη.