Ο Τραμπ στην Ιαπωνία: Γρήγορος απολογισμός

Ο Τραμπ στην Ιαπωνία: Γρήγορος απολογισμός

Θετικά αποτιμάται η διήμερη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της 12-ήμερης περιοδείας του στην Ασία, κατά την οποία θα επισκεφθεί συνολικά πέντε χώρες. Στην Ιαπωνία συζητήθηκαν κυρίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στάση απέναντι στη Βόρεια Κορέα και χειρισμοί στη Νότια Σινική Θάλασσα απέναντι ώστε να χαλιναγωγηθούν οι διαθέσεις της Ιαπωνίας.

Ωστόσο κατά διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέπεσε σε δυο βαριά ατοπήματα υποτιμώντας, δια της σύγκρισης την οικονομία της Ιαπωνίας και κάνοντας λόγο για εμπόριο που δουλεύει κατά των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τα ελλείμματα που καταγράφουν οι ΗΠΑ στο εμπορικό ισοζύγιο.

Διαβάστε  Ο Τραμπ πιστεύει στο NATO, αφού το τσάκισε

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Ντόναλντ Τραμπ έφερε σε δύσκολη θέση τον Σίνζο Άμπε, ο οποίος τα αντιπαρήλθε αν και εμφανώς ενοχλημένος.

Διαφήμιση

“Θέλουμε δίκαιο και ανοικτό εμπόριο. Αλλά τώρα, το εμπόριό μας με την Ιαπωνία δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ανοιχτό”

, δήλωσε ο κ. Τραμπ., για να συμπληρώσει ότι

“Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί μαζικά εμπορικά ελλείμματα με την Ιαπωνία για πολλά, πολλά χρόνια. Πολλά εκατομμύρια αυτοκίνητα πωλούνται από την Ιαπωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ουσιαστικά κανένα αυτοκίνητο δεν πουλιέται από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία “.

Στη συνέχεια, συγκρίνοντας τις οικονομίες των δυο χωρών, κατέταξε την Ιαπωνία δεύτερη, ρητορική και συμβολισμός που είναι βαθιά προσβλητικός για τους Ιάπωνες.

“Ο λαός της Ιαπωνίας ακμάζει. Οι πόλεις σας είναι ζωντανές και έχετε κατασκευάσει μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου”

δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Δεν ξέρω αν είναι τόσο καλό όσο το δικό μας, νομίζω ότι δεν είναι. ΟΚ; Και θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε έτσι, αλλά θα είστε δεύτεροι. “

Εκτός όμως από τις διαφωνίες οι κκ Τραμπ και Άμπε συμφώνησαν στη σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στη Βόρεια Κορέα, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι “ο διάλογος για τον διάλογο δεν έχει κανένα νόημα”.

Διαβάστε  Φορτισμένη και... καθυστερημένη η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις πρώτες ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν η ανάκληση, με προεδρικό διάταγμα, της συμμετοχής των ΗΠΑ στην συμφωνία εμπορίου του Ειρηνικού (TPP), παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις από την Ιαπωνία.

Διαφήμιση