Σκηνικό των πλέον σκοτεινών ημερών του Ψυχρού Πολέμου θυμίζει, ολοένα και περισσότερο, η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, καθώς το NATO αναπτύσσεται ραγδαία στην Ανατολική Ευρώπη και το Κρεμλίνο εξετάζει σκληρή απάντηση, μέσω της επαναλειτουργίας βάσης στην Κούβα και επανατοποθέτηση του ρώσικου στόλου της Ασίας, στις ακτές του Βιετνάμ.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει ριμέικ της κρίσης των πυραύλων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κόσμος έφτασε στο χείλος του τρίτου παγκοσμίου πολέμου και του πυρηνικού ολοκαυτώματος, υπό τη λογική του Mutual Assured Destruction (MAD), δηλαδή το σύμφωνο της αμοιβαίας καταστροφής.
Οι δυο χώρες και το NATO έχουν εισέλθει σε μια διαρκώς κλιμακούμενη αντιπαράθεση σε πολλά σημεία του πλανήτη, τροφοδοτώντας εντάσεις και αυξάνοντας τις πιθανότητες θερμών επεισοδίων. Από την Υπερδνειστερία της Μολδαβίας, την Κριμαία της Ουκρανίας, μέχρι τη Συρία και το Αφγανιστάν ΗΠΑ και Ρωσία ανεβάζουν τους τόνους και πολώνουν καταστάσεις.
Η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κούβας ακολούθησε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» και να αναστρέψει τη συμφωνία που είχε συνάψει ο Μπαράκ Ομπάμα, αίροντας σταδιακά της κυρώσεις και το εμπάργκο στην κυβέρνηση.
Η ρωσική στρατιωτική βάση, την επαναλειτουργία της οποίας εξετάζει ο Πούτιν και είναι εξαιρετικά πιθανό να εγκρίνει, εγκαταστάθηκε το 1962, ως αντίδραση για την τοποθέτηση συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και στην Ιταλία. Η τότε Σοβιετική Ένωση αναζητούσε μία βάση σε απόσταση βολής από τα αμερικανικά εδάφη και τη βρήκε μετά τη συμφωνία που έκλεισε με την Αβάνα. Μετά από 55 χρόνια, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Ουάσινγκτον, μέσω ΝΑΤΟ, τοποθετεί συστήματα βαλλιστικών πυραύλων σε Ρουμανία, Ουγγαρία και Εσθονία.
Η ρωσική βάση στην Κούβα έκλεισε το 2002, 11 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν πια είχαν περάσει πολλά χρόνια από το πέρας της ιστορικής περιόδου του «Ψυχρού Πολέμου».
Η συζήτηση για την Κούβα και το Βιετνάμ είχε ξεκινήσει στη Ρωσία από το 2016, αλλά η κίνηση του Μπαράκ Ομπάμα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αβάνα, ανέτρεψε τα ρωσικά σχέδια, τα οποία αναθερμάνθηκαν μετά τις τελευταίες ακυρωτικές ενέργειες του ρεπουμπλικανού Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.