if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η εβδομάδα των συναντήσεων: Τραμπ με Σι και Άμπε και πιθανώς με Πούτιν

Η οικονομική ατζέντα της εβδομάδας

Week Ahead

Καυτή τόσο σε επίπεδο γεωπολιτικών όσο και οικονομικών διεργασιών είναι η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα, καθώς οι συναντήσεις κορυφής τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ευρύτερων σχηματισμών κυριαρχούν, ενώ παράλληλα προωθούνται μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες και δράσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία για 12ήμερη περιοδεία στο πλαίσιο της οποία θα συναντηθεί επισήμως με τον Κινέζο πρόεδρο Σι, τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο των Φιλιππίνων και κατά πάσα πιθανότητα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ θα μεταβεί και στη Νότια Κορέα, μεσούσης της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

Έντονες είναι και οι διεργασίες στις Βρυξέλλες όπου Eurogroup και Ecofin συνεδριάζουν σήμερα, Δευτέρα, ακολουθεί Σύνοδος των υπουργών Άμυνας και εν συνεχεία Σύνοδος υπουργών Άμυνας του NATO.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Κινητικότητα παρατηρείται και σε επίπεδο περιφερειακών δυνάμεων καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέπτεται τις ΗΠΑ, αναζητώντας λύση για την άρση του αδιεξόδου στις διμερείς σχέσεις, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί -εκ νέου- με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πολιτική κρίση στο Λίβανο, λόγω της παραίτησης του πρωθυπουργού, με καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας του. Έντονοι είναι οι κλυδωνισμοί και για τον πρωθυπουργό Ισραή, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δύο σύμβουλοι του οποίου συνελήφθησαν με κατηγορίες για διαφθορά σε εξοπλιστικά.

Στο ραντάρ βρίσκεται και η Σαουδική Αραβία όπου ο διάδοχος -εν αναμονή- του θρόνου πραγματοποιεί επίδειξη δύναμης συλλαμβάνοντας δελφίνους και παράγοντες με μεγάλη πολιτική ισχύ και οικονομική επιφάνεια.

6 Νοεμβρίου: Προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.
6-7 Νοεμβρίου: Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο υπουργών Άμυνας.
7 Νοεμβρίου: Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συνεδριάσει. Στην ημερήσια διάταξη: κανόνες για τον φόρο προστιθέμενης αξίας για τις online συναλλαγές, πρόοδος της ενοποίησης της κεφαλαιαγοράς, προϋπολογισμός της ΕΕ και προετοιμασία για τις συναντήσεις των G-20 και του ΔΝΤ.
8 Νοεμβρίου: Η καταλανική συνδικαλιστική οργάνωση Intersindical-CSC έχει προκηρύξει γενική απεργία στην Καταλονία – επισήμως κατά των χαμηλών μισθών των Καταλανών εργαζομένων, αλλά ανεπίσημα κατά της σύλληψης των Καταλανών αξιωματούχων.
8-9 Νοεμβρίου: Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες.
9-10 Νοεμβρίου: Συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέρ και του υπουργού Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντίβιντ ΝΤέιβις.
9-10 Νοεμβρίου: Η δεύτερη παγκόσμια διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Αραβίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Ελλάδα.
10 Νοεμβρίου: Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνεδριάζει για να συζητήσει τις εμπορικές συμφωνίες και τις προετοιμασίες για την υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
10-11 Νοεμβρίου: Η Αγία Έδρα εργάζεται για τη μεσολάβηση της κρίσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας και θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
12 Νοεμβρίου: Η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους έως τον Μάιο του 2018, βάσει του άρθρου 25 του κώδικα συνόρων Σένγκεν.
12 Νοεμβρίου: Δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία.

Ευρασία

Ημερομηνία μη καθορισμένη: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
9-11 Νοεμβρίου: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής Ασίας θα συναντηθούν στο Ουζμπεκιστάν.
10 Νοεμβρίου: Ο πρόεδρος του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev θα επισκεφθεί τη Ρωσική περιοχή του Καζάν.

Ασίας-Ειρηνικού

5-7 Νοεμβρίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ταξιδεύει στην Ιαπωνία για το πρώτο σκέλος περιφερειακής περιοδείας των 12 ημερών και των πέντε χωρών. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον αυτοκράτορα Ακιχίτο.
6-8 Νοεμβρίου: Η Ταϊλάνδη και το Πακιστάν θα πραγματοποιήσουν τον ένατο γύρο συνομιλιών ελεύθερου εμπορίου.
Νοέμβριος 6-11: Το Βιετνάμ φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής Ασίας-Ειρηνικού για την οικονομική συνεργασία.
7-8 Νοεμβρίου: Ο Τραμπθα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν.
8-9 Νοεμβρίου: Ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της APEC.
8-10 Νοεμβρίου: Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae In θα επισκεφθεί την Ινδονησία.
8-10 Νοεμβρίου: Ο Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Xi Jinping.
10-12 Νοεμβρίου: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Σι Ζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραστούν στη διάσκεψη κορυφής του APEC στο Βιετνάμ. Ο Πούτιν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τους Σι και Αμπε. Δεν αποκλείεται ωστόσο και ανεπίσημη συνάντηση του Ρώσου με τον Αμερικανό πρόεδρο. Οι διαπραγματευτές περιφερειακής ολοκληρωμένης οικονομικής εταιρικής σχέσης πιθανότατα θα συναντηθούν στο πλαίσιο του APEC.
12-14 Νοεμβρίου: Ο Τραμπ θα μεταβεί στις Φιλιππίνες για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ροντρίγο Ντουτέρτε και θα παρευρεθεί στο περιφερειακό φόρουμ της Ένωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας.

Νοτια Ασια

8 Νοεμβρίου: Πρώτη επέτειος της κατάργησης των χαρτονομισμάτων 500 και 1000 ρούπι της Ινδίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν μια εθνική διαμαρτυρία ενάντια στη “μαύρη μέρα”. Η κυβέρνηση λέει ότι θα οδηγήσει σε εορτασμό της “Ημέρας κατά των Μαύρων Χρημάτων”.
9 Νοεμβρίου: Περιφερειακές εκλογές στο βόρειο ινδικό κράτος του Himachal Pradesh.

Μέση Ανατολή / Βόρεια Αφρική

5 Νοεμβρίου: Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun θα βρίσκεται στο Κουβέιτ απ όπου ξεκινά την περιοδεία του, που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Αίγυπτο.
7-11 Νοεμβρίου: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντίμιρ επισκέπτεται την Ουάσινγκτον.
8 Νοεμβρίου: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν επισκέπτεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
8 Νοεμβρίου: Συζητείται η έφεση του του ακτιβιστή του Μπαχρέιν Nabeel Rajab. οι διαμαρτυρίες και οι αναταραχές είναι πιθανές.

Αμερική

6-10 Νοεμβρίου: Επανάληψη διαπραγματεύσεων Mercosur και Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βραζιλία της Βραζιλίας.
7 Νοεμβρίου: Ο Αργεντινός πρόεδρος Mauricio Macri θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει ένα επενδυτικό φόρουμ.
7 Νοεμβρίου: Συνεδριάζει η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής.
9 Νοεμβρίου: Συνεδριάζει η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικού.

υποσαχάρια Αφρική

7 Νοεμβρίου: Ο Νιγηριανός Πρόεδρος Μουχάμαμουτ Μπουχάρι παρουσιάζει τον προϋπολογισμό του 2018 στο κοινοβούλιο.
Νοέμβριος 7-9: Προγραμματισμένες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης του Τόγκο.
7-10 Νοεμβρίου: Η Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (AFRICOM) φιλοξενεί ένα συνέδριο ανωτάτων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της περιοχής.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version