Αποφασισμένος να διαβεί τον Ρουβίκωνα εμφανίζεται ο 32 χρονος πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, καθώς μετά τις συλλήψεις 17 συνολικά πριγκίπων και κρατικών αξιωματούχων συνεχίζει με την καρατόμηση του διοικητή της εθνοφρουράς και τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η αλλαγή ήρθε πρόωρα και ότι άπαντες.. κρίνονται.
ΑΝ επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα που μίλησε για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των συλληφθέντων, δίκες και φυλακίσεις, τότε δεν παίζεται μόνο το “game of thrones” της Σαουδικής Αραβίας αλλά και η μεγαλύτερη βίαιη αναδιανομή πλούτου μέσα σε μια ελίτ.
Οι δεκάδες επώνυμοι Σαουδάραβες που συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς επιχείρησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο βασίλειο, θα δικαστούν “με διαφάνεια”, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας.
Πρίγκιπες –μεταξύ αυτών ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Αλ Ουαλίντ μπεν Ταλάλ– υπουργοί και επιχειρηματίες συνελήφθησαν το Σάββατο σε μια αφνιδιστική επιχείρηση, μετά τη συγκρότηση μιας νέας επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επικεφαλής αυτής της επιτροπής είναι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν.
“Όλοι οι ύποπτοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματά τους και οι δίκες θα γίνουν με διαφάνεια”
τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας Σεΐχ Σαούντ αλ Μοτζέμπ.
“Έχουν ήδη συλλεχθεί σημαντικές αποδείξεις και έγιναν λεπτομερείς ανακρίσεις”
πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον αλ Μοτζέμπ, που μετέχει και ο ίδιος στην επιτροπή, οι αρχές έπρεπε να δράσουν “διακριτικά” ώστε “κανείς να μην γλιτώσει από τη δικαιοσύνη”.
Σύμφωνα με Al Arabiya έχουν συλληφθεί 11 πρίγκιπες, 4 υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί. Η επιτροπή διεξάγει έρευνες για πολλές υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες δεν είναι πρόσφατες. Μία αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το 2009 την Τζέντα.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο έναν κατάλογο με τα ονόματα 14 υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έχουν συλληφθεί ή απολυθεί. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Ο Ουαλίντ ελέγχει τον επενδυτικό βραχίονα της Σαουδικής Αραβίας με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και θέσεις σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών όπως η Citi και πολυεθνικών εταιριών. Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας της εταιρίας που χειρίζεται τις θέσεις αν και απορρίφθηκε από τη Σαουδική Αραβία, συνεχίζει να προβληματίζει τις αγορές, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της.
Ο υπουργός Πληροφοριών της Σ. Αραβίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς θα αποδοθούν στο κράτος.
Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, προσπαθεί να ενισχύσει τις εξουσίες του και να προωθήσει πρωτοφανείς οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο υπερσυντηρητικό βασίλειο, καθώς επέτρεψε ήδη την έκδοση διπλώματος για τις γυναίκες και προωθεί την αποκρατικοποίηση της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, της Aramco, για το IPO της οποίας ερίζουν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να γίνει στις ΗΠΑ και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.