Ελεύθερος για την ώρα ο Πουτζεμόν, μένει… Βρυξέλλες

Ελεύθερος για την ώρα ο Πουτζεμόν, μένει… Βρυξέλλες

Eλεύθεροι αλλά περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερις πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Διαφήμιση

Τα πέντε μέλη της ισπανικής κυβέρνησης που παραδόθηκαν οικειοθελώς στις αρχές του Βελγίου αφέθηκαν ελεύθερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού απολογήθηκαν, καθώς αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί για την εκτέλεση ή όχι του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία είναι το Δικαστικό Συμβούλιο (Chambre du Conseil).

Διαβάστε  Ένοχος ο "εγκέφαλος" των καμικάζι του ISIS του Παρισιού

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το Δικαστικό Συμβούλιο έχει προθεσμία 15 ημερών προκειμένου να αποφασίσει για την υπόθεση, η οποία ωστόσο είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική, που συνεπάγεται ότι μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο.

Έπειτα από μια μαραθώνια, δεκάωρη ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε Καταλανοί, υπό τον όρο να μην εγκαταλείψουν τη βελγική επικράτεια χωρίς την άδεια της δικαιοσύνης.

Διαβάστε  Συγκρούσεις λόγω Πουτζδεμόντ στην Καταλονία

Ο Πουτζντεμόν και οι τέσσερις πρώην υπουργοί του κατηγορούνται από τις αρχές της Ισπανίας για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων, απείθεια και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε σχέση με την εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Διαφήμιση