Ο Πουτζεμόν παραδόθηκε στις βελγικές αρχές

Ο Πουτζεμόν παραδόθηκε στις βελγικές αρχές

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας και τέσσερα ακόμα πρώην στελέχη της κυβέρνησής του παραδόθηκαν πριν από λίγο στις βελγικές αρχές, και συνελήφθησαν, δυνάμει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία.

Από τις βελγικές αρχές ανακοινώθηκε ότι ειδικός ανακριτής θα πάρει καταθέσεις από τους πέντε συνολικά παραδοθέντες και εν συνεχεία και εντός 24 ωρών θα αποφασίσει, ήτοι μέχρι τις 09:17 το πρωί της Δευτέρας, για την εκτέλεση ή όχι του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Διαβάστε  "Βελούδινη" πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, ο Σάντσεθ πρωθυπουργός

Τη διαδικασία αυτή, που αποτελεί ιστορικά την πρώτη φορά που ζητείται η έκδοση πολιτικού για προσπάθεια αλλαγής συνόρων, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας για να εμπλέξει την ΕΕ.

Ήδη επτά πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν κριθεί προφυλακιστέοι στην Ισπανία, μετά από απόφαση του δικαστηρίου σε πρόταση του Ισπανού Γενικού Εισαγγελέα, κατηγορούμενη για προσπάθεια απόσχισης, αδίκημα που αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Ισπανία.

Διαβάστε  Διαλύθηκε και επισήμως η βασική τρομοκρατική οργάνωση ETA

Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor η φυγή του Πουτζεμόν στο Βέλγιο ήταν προσχεδιασμένη με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος και στοχεύει στην εμπλοκή της ΕΕ στα εσωτερικά της Ισπανίας.

Με τη σύλληψη του Καρλές Πουτζεμόν επί βελγικού εδάφους η Ισπανία θα κινηθεί για την έκδοσή του, δυνάμει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει. Ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας θα καταθέσει προσφυγή αντικρούοντας το αίτημα έκδοσης και επιχειρώντας να καταστήσει τη σύλληψή του πολιτικό ζήτημα. Εκεί θα κριθεί το ζήτημα.

Διαβάστε  Ισπανία: Κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, από τις στάχτες Ραχόι