Νέα παρέμβαση Παυλόπουλου κατά Τουρκίας, πΓΔΜ και Αλβανίας

Νέα παρέμβαση Παυλόπουλου κατά Τουρκίας, πΓΔΜ και Αλβανίας

Μοτίβο διαρκών παρεμβάσεων στα εθνικά θέματα φαίνεται ότι έχει αναπτύξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαπολύοντας νέα πυρά κατά της Τουρκίας και της πΓΔΜ από τη Σιάτιστα, στις εκδηλώσεις απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του πλέον, τοποθετείται επί των εθνικών θεμάτων και ιδιαίτερα στα μείζονος σημασίας, εστιάζοντας στην Τουρκία, την πΓΔΜ και την Αλβανία, ζητήματα που μπαίνουν δυναμικά στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα διεθνή φόρα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ανιστόρητες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων.

«Η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα και την υποχρέωση να θωρακίζει αμυντικά τα νησιά της όσο υπάρχει απειλή», υπογράμμισε.
Όπως σημείωσε, το ότι υπάρχει επικίνδυνη απειλή «είναι αυταπόδεικτο και το ξέρουμε ήδη από την εισβολή στη Κύπρο και αργότερα με τις διαρκείς παραβιάσεις στο Αιγαίο».
Επέμεινε, δε, ότι τα Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο ελληνικό έδαφος αλλά είναι και ευρωπαϊκό και πρόσθεσε πως «εμείς έχουμε καθήκον να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος αποδοκίμασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί τουρκικής μειονότητας και δήλωσε ότι οι αναφορές αυτές

«παραβιάζουν ευθέως την συνθήκη της Λωζάνης, είναι αδιανόητες, απαράδεκτες και απορριπτέες».

Σημείωσε, δε, ότι η συνθήκη της Λωζάνης ορίζει ρητά την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στην οποία κατοχυρώνονται πλήρως οι θρησκευτικές της ελευθερίες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η συνθήκη της Λωζάνης «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, ούτε για αμφισβητήσεις, αφού καθορίζει επακριβώς τα σύνορα».

Διαβάστε  Το όνομα αυτής Severna Makedonja(αμετάφραστο)

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει

«τον ολισθηρό δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράκτη τη Ιστορίας που υπονομεύει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της» και να σεβαστεί το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ ανέφερε ότι «η επιμονή στην χρησιμοποίηση του ονόματος, αποπνέει αλυτρωτισμό».

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία και τις κατεδαφίσεις κατοικιών στα μειονοτικά χωριά, τόνισε ότι «συμπεριφορές που παραβιάζουν τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και το κορυφαίο Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία υπονομεύουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».

Διαβάστε  Στροφή Μητσοτάκη στο Σκοπιανό, κάνει πίσω για τη χρήση του όρου Μακεδονία