Ο Τραμπ απειλεί να απολύσει Τίλερσον σε διεθνή μετάδοση

Ο Τραμπ απειλεί να απολύσει Τίλερσον σε διεθνή μετάδοση

Σε ακόμη αψυχολόγητη ενέργεια και ενώ βρίσκεται σε επίσημη περιοδεία στην Ασία ο Ντόναλντ Τραμπ άδειασε σε διεθνή μετάδοση, μέσω συνέντευξής του στο Fox, τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, απειλώντας ευθέως με καρατόμηση αν δεν ευθυγραμμιστεί ο ίδιος και οι επιτελείς του Στέητ Ντιπάρτμεντ με την ατζέντα του.

Αν και στόχος του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να στείλει μήνυμα τόσο στον Ρεξ Τίλερσον όσο και στους επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών για σκλήρυνση της στάσης έναντι της Βόρειας Κορέας, στην πραγματικότητα κατάφερε να πυροβολήσει τα πόδια του, καθώς επισημοποιεί το φημολογούμενο χάσμα μεταξύ Λευκού Οίκου και υπουργείου Εξωτερικών, υποσκάπτοντας ταυτόχρονα τον άνθρωπο που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής διπλωματίας και αναγκάζοντας τους συμμάχους, φίλους και εχθρούς να ζητήσουν διαβεβαιώσεις ή και να θεωρήσουν ανίσχυρες τις συμφωνίες κυρίων με τον Ρεξ Τιλερσον.

Προβαίνοντας σε μια τέτοιας ισχύος δήλωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ οδηγεί σε εμπλοκή την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αποδυναμώνει δεσμούς και αναγκάζει τους συμμάχους να αναζητήσουν λύσεις που θα παρακάμπτουν, όπου είναι δυνατόν τις ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι βέβαιος ότι ο Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εξωτερικών, θα παραμείνει στη θέση του για το υπόλοιπο της θητείας του ίδιου στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι «δεν είναι ικανοποιημένος» επειδή κάποιοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν στηρίζουν την ατζέντα του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Λόρα Ένγκραμ του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας ότι εκείνος είναι που καθορίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και κανείς άλλος. «Αυτός που μετράει είμαι εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να κρατήσει τον κ. Τίλερσον στο υπουργείο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα δούμε. Δεν ξέρω».
Ο Ντ. Τραμπ αναχώρησε νωρίτερα για 11ημερη περιοδεία στην Ασία συνοδευόμενος από τον κ. Τίλερσον, ενώ οι σχέσεις τους έχουν ψυχρανθεί τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο μήνα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο υπουργός αποκάλεσε τον πρόεδρο «ηλίθιο» και ότι το καλοκαίρι εξέταζε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.
Ο Ρεξ Τίλερσον, σε μια ασυνήθισητ συνέντευξη Τύπου, είπε ότι ουδέποτε σκέφθηκε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι δυο τους έχουν καλή σχέση, αλλά ταυτόχρονα χαρακτήρισε τον υπουργό του «αδύναμο».

Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σχολίασε ότι οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν προβλήματα όχι μόνο για τον υπουργό του, αλλά και για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο σύνολό της.

«Το θέμα δεν αφορά μόνο τον Ρεξ Τίλερσον, το θέμα είναι ποιος θα έρθει μετά τον Ρεξ Τίλερσον. Αν ο πρόεδρος δεν είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι ο υπουργός του θα επιτύχει, ο υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να επιτύχει»,

είπε ο κ. Χάας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.