Νέα τουρκική πρόκληση στη Θράκη, προσπαθούν να προκαλέσουν αντιδράσεις

Νέα τουρκική πρόκληση στη Θράκη, προσπαθούν να προκαλέσουν αντιδράσεις

Τη γνωστή, πλέον, στρατηγική προκλήσεων στη Θράκη υιοθετεί η Άγκυρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, να κάνει λόγο για τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, πάγια θέση της Τουρκίας που προσπαθεί να την επιβάλλει σε κάθε ευκαιρία, όπως έκανε άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του στην Άγκυρα.

Διαφήμιση

Μετά και από τις δηλώσεις του Χακάν Τσαβούσογλου από τη Θράκη σκιαγραφήθηκε πλήρως το πλαίσιο της τουρκικής προκλητικότητας που εκτείνεται από τις προκλήσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγίου μέχρι τη Θράκη, τη Ρόδο και το προσφυγικό.

Η πολυμέτωπη εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα, ακολουθεί την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα, ο οποίος είχε μεταβεί αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αν και δεν πάγωσαν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, άνοιξε το θέμα περικοπής των κονδυλίων.

Με τον Ταγίπ Ερντογάν σε διεθνή καραντίνα, τις προσβάσεις της Άγκυρας στην ΕΕ ελεγχόμενες και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ παγωμένες, η τουρκική πολιτική ηγεσία επιχειρεί παρενοχλώντας την Ελλάδα και διολισθαίνοντας σε ρόλο “ταραξία”, να προκαλέσει αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και να κερδίσει μια θέση στο τραπέζι των διαπραγαμτεύσεων.

Διαβάστε  Πόλεμος ανακοινώσεων Ελλάδας-Τουρκίας για την κατάργηση της Σαρίας στη Θράκη

Από τη γενέτειρά του, Κομοτηνή, ο Τούρκος αντιπρόεδρος έκανε λόγο για τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, που αριθμεί 150.000 μέλη και που δίνει «αγώνα επιβίωσης» – «Είδε» τουρκικές μειονότητες και σε Σκόπια (τα αποκάλεσε «Μακεδονία»), Βουλγαρία και Κόσοβο.

Η επίσκεψη Χακάν Τσαβούσογλου βήμα, βήμα

Σύμφωνα με το Protothema.gr, στο αεροδρόμιο Ξάνθης, τον Τούρκο αντιπρόεδρο υποδέχτηκαν ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σε γεύμα που του παρέθεσε η ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή, ανέφερε ότι αισθάνεται περηφάνια που επισκέπτεται τη γενέτειρά του, Κομοτηνή, με τον τίτλο του Τούρκου αντιπροέδρου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, το ταξίδι του στην Ελλάδα λειτουργεί ως προπομπός της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, που επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καλής γειτονίας των δύο χωρών.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», καθώς η Άγκυρα τα έχει αναγνωρίσει με τη συνταγματική τους ονομασία και είναι στρατηγικός επενδυτής στη χώρα, για να υποστηρίξει μάλιστα ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο.

Διαβάστε  Καταργείται ο ισλαμικός νόμος της Σαρίας στη Θράκη, ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή Μουφτή

Προχωρώντας, δε, έτι περαιτέρω, είπε ότι αυτές οι μειονότητες «μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα», αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται, όπως υποστήριξε.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης και γνωρίζουν ότι η μειονότητα έχει κάποια προβλήματα. «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε» ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης σε χρόνια προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, που δεν έχουν επιλυθεί για χρόνια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν είναι εύκολο να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είπε ακόμη ότι ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τι σημαίνει μειονότητα, είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων, παρά τις δυσκολίες.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα»

υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, με τον ίδιο τρόπο, θα κάνει βήματα, για να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε  Διπλή καταδίκη-περίεργη για συμμετοχή στον ISIS στη Θράκη

Για τις επαφές του στην Αθήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι ήταν σημαντικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Αυτό που είδα, είναι ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Η συζήτηση είναι η αρχή όλων. Είναι πολύ σημαντικό να τραβάς τις κουρτίνες και να θέτεις όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Αν αυτά μπορείς να τα εκφράσεις, τότε αισθάνεστε καλύτερα τα κανάλια που μπορούν να ανοίξουν ενώπιόν σας για τη λύση» είπε χαρακτηριστικά.

Με τους Έλληνες αξιωματούχους συζήτησε, όπως είπε, και την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα. «Μακάρι, όταν έρθει εδώ, να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στις συνομιλίες που θα έχουμε» σημείωσε.

Διαφήμιση